Командир Райна Косева. Снимка: личен архив

Райна Косева е впечатляваща дама, избрала за свое призвание една от най-смелите и вдъхновяващи професии, а именно - тази на пилот. Самата тя не споделя общоприетото мнение, че тази професия е "мъжка", защото за нея полът няма значение, важна е само споделената страст към летенето.

Райна Косева е една от петте дами пилоти в авиокомпания "България Ер", а отскоро може да се похвали и с капитанската лента. Лъчезарната и усмихната Райна вече е командир на самолет Embraer 190 и вози пътниците като първи пилот. Голямото постижение е една от многото сбъднати мечти на Райна Косева, а хармонията в живота й се допълва от прекрасното й семейство. Колкото и красиви места да е посетила, където и да пътува по света, за Райна любимо място винаги е домът, в който я очакват трите й деца.

Поканихме командир Косева да ни разкаже повече за професията си и за вълнуващите емоции, с които я зарежда летенето.

Разкажете ни малко повече за вас. От колко време сте пилот в "България Ер"?

В "България Ер" работя вече от 10 години. Преди 4 месеца, всъщност, постигнах и нещо, върху което работя от дълго време, и което много исках – станах командир на самолет Е190. Това е още една стъпка в професионалната ми кариера. Имам три деца – дъщеря на 9 години и близнаци на 2 години и 8 месеца.

Във ваше интервю прочетох, че детската ви мечта е била да станете хирург. Как решихте от медицината да се насочите към летенето?

Съвсем случайно, спонтанно и на шега се записах за парашутни скокове в аероклуб „Божурище“ с приятели. Направих няколко скока, полетях на малки самолети и ... се влюбих в небето.

Как се чувствате в професия, доминирана от мъжете като присъствие? Притеснява ли ви, че според мнозина това е "мъжка професия"?

Категорично не. Не деля професиите на мъжки или женски. В работата полът няма значение, там всички сме колеги и споделяме една обща страст – тази към летенето. Никога не съм усещала по-специално отношение на колегите към мен, просто защото съм жена. Точно обратното – всички знаят, че съм майка и при разпределянето на графика с полетите както те, така и ръководството на авиокомпанията, ме разбират и се съобразяват с личните ми ангажименти, за което съм им безкрайно благодарна. През последните години се оказа, че не навсякъде може да срещнеш разбиране от страна на колегите или шефовете ти, а то е изключително важно. В същото време, може да се каже, че и аз самата съм „мъжко момиче“ – от малка съм израснала в компания с момчета, което може да има своето влияние, но наблюденията ми са, че всички жени в авиацията сме по-корави. Отговорността, която носим, го налага.

Колко жени пилоти има в "България Ер"? Бихте ли искали да има повече жени във вашата професия?

Жените пилоти в България Ер сме общо пет – аз и моя колежка управляваме самолет Embraer 190, а другите три дами пилотират Airbus 320. От началото на юни, всъщност, аз и две от тях – Стефи Скляренко и Роси Иванова, станахме заедно командири и вече носим капитански титли. Заедно с нас на изпитите се явиха и кап. Иван Георгиев Иванов, кап. Мартин Зафиров и кап. Атанас Братанов, които също си заслужиха командирските кресла и вече командирите в България Ер сме с шестима повече.

Неслучайно споменах успехите както на дамите, така и на мъжете, защото както вече споменах, за мен полът няма значение. Може би е трудно да си представите колко може небето да сближи двама души... там, горе, различните социални норми, определения или различия просто падат. Колкото до това дали искам повече жени в нашата професия - аз лично бих искала повече млади хора да се посветят на нея. Ако част от тях са и жени - страхотно.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase