Снимка: unsplash

На всички е известно, че сурово месо и яйца не трябва да се ядат, защото това крие огромен риск от заразяване с различни бактерии и смъртоносни патогени.

Съществуват обаче и други хранителни продукти, най-вече растителни, които също не трябва да се консумират сурови.

Въпреки богатството си от полезни вещества тези храни крият опасност за здравето при консумация без термична обработка.

Кои са тези храни, вижте в следващите редове.

Картофи

Вероятно повечето от вас са запознати с въздействието на суровите картофи върху храносмилателния тракт. Но все пак трябва да ги споменем в тази класация. Те съдържат голямо количество нишесте, което е устойчиво на стомашните киселини и може да остане в стомаха и червата твърде дълго. Това предизвиква процеси на ферментация с неприятни последствия за стомаха. Освен това консумацията на недобре сготвени и полусурови картофи със зелени петна по тях е още по-опасно, тъй като в тях е налице веществото соланин, а то може да предизвика хранително отравяне.

Прясно мляко

В суровото мляко се съдържат потенциално опасни за здравето бактерии като ешерихия коли, листерия, салмонела. Те могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase