Пухкави, независими и лоялни – това са само част от качествата на котките, които им печелят място като един от най-желаните домашни любимци. Но някои от тях са специални – във Великобритания раздадоха награди на котките, спасили живота на своите стопани.

Въпреки че Тео е осиновен от улицата, белият котарак е едно от най-важните създания в живота на Шарлот. Той е избран за котка на годината след като спасява живота на своята стопанка. Една вечер Тео упорито не оставя Шарлот да заспи дори за минута.

"Когато станах, припаднах. Линейката дойде, а лекарят ми каза, че имам съсирек в кръвта. И че ако Тео не ме беше държал будна цяла нощ, аз никога нямаше да се събудя", разказа тя, цитирана от Bulgaria ON AIR.

За съжаление, Тео страда от сърдечен дефект и не успява да оцелее до церемонията по награждаването. Но любовта към него завинаги ще остане в сърцето на Шарлот.

Наградата за най-грижовна котка спечели черно-белият Артър. Стопанката му Емили страда от тежка форма на депресия, която ѝ пречи да общува с хората и я подтиква към самонараняване.

Любящият и игрив Артър обаче ѝ дава желанието за живот, от което тя отчаяно има нужда.

Въпреки поверието, че черните котки носят лош късмет, малкият Салем, който спечели наградата за най-добър приятел, носи само подкрепа и щастие на Джаред – младеж, който страда от прогресивна мускулна дистрофия. Той не може да си представи живот без Салем.

Мъркащите спасители, или по-скоро техните стопани, получиха специална награда – ваучери за магазини за домашни любимци и тримесечен запас от котешка храна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase