Снимка: Pixabay

Представете си да живеете в общество, в което карането на велоергометър, консумацията на киноа, зелени смутита, салати и авокадо е наложено със закон от властите, а вредните храни са напълно забранени.

За Рейчъл Хенг работата в правния сектор в Лондон се оказва живот точно в такъв свят.

30-годишната жена е родена в Сингапур, следва в Колумбийския университет в САЩ, а след това се премества в Лондон, където започва работа в частна правна фирма.

Новата среда изисква от нея не само да работи здраво, но и да тренира усърдно, а вътрешната конкуренция между колегите се изразява не само в професионален план, а и в начина на живот – как се хранят служителите, какво правят в свободното си време. Всичко това я подлага на голям стрес и напрежение.

Така се ражда и идеята за нейната книга "Клубът на самоубийците", която разказва за антиутопия, в която обществото има една единствена цел – да живее вечно.

Книгата е вдъхновена от популярната книга "1984" на Джордж Оруел, както и романа на Маргарет Атууд "Разказът на прислужницата". Действието се развива в близкото бъдеще в Ню Йорк, където става ясно, че група хора притежават способността да живеят вечно.

Жителите на антиутопията са подложени на поредица от физически подобрения, стриктни диети и тренировъчни режими. На хората се дава по-добър статут, ако се откажат от вредната храна и спрат да пият алкохол.

Авторката на книгата всъщност приема идеята, че това бъдеще не е никак далеч от реалността и е много възможно обществото да стигне до същата крайност и то много скоро.

Днес хората все повече се стремят да изглеждат добре, да живеят твърде здравословно. Или поне онлайн нещата изглеждат така.

"Социалните мрежи абсолютно обсебиха обществото. Хората все повече искат да изградят перфектен, добре обрисуван образ пред останалите. Винаги сме били вманиачени по младостта, красотата, но намираме нови и нови начини да превърнем това в антиутопия", коментира пред BBC младата дама. 

В действителност здравословният начин на живот вече се превръща в норма и голяма част от "инфлуенсърите" стигнаха нови висоти в своя фанатизъм.

"Навсякъде се усеща това задължение да направиш нещо, за да водиш по-здравословен начин на живот. Ако не го сториш, значи си се провалил по някакъв начин", казва още Рейчъл.

Днес освен няколко калории в повече, бургерът ще ти донесе и поредица от неодобрителни погледи, които ще ти дадат да разбереш колко неморални са пържените картофки, дори да ги консумираш веднъж месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase