Снимка: YouTube

Общ преглед

19-годишният Боби Шафран има напълно нормален живот. Израства в прекрасно семейство, има чудесни приятели, а сега вече е и студент в университета. Един ден, обаче, момчето се събужда и целят му живот се оказва лъжа. Розовият балон изведнъж се пука и Шафран разбира, че има брат близнак, с когото са били разделени при раждането.

Най-страшното: това не е сюжет от холивудски филм.

Първият ден в университета – нещо, което 19-годишният Боби очаква с голямо вълнение. Когато прекрачва прага на учебното заведение, всички започнали да се държат така, сякаш го познават отдавна. Някои дори го прегръщали и целували. Това било едно повече от топло посрещане. Странно, обаче, повечето го наричали Еди. Тогава момчето разбира, че нещо не е наред и липсват парченца от пъзела.

Оказва се, че Боби има брат близнак – Еди Галан. Двамата били разделени при раждането си при мистериозни обстоятелства. Медиите буквално избухват – вестниците започват да пишат за сърцераздирателната история на двама братя, които най-после са заедно, 19 години по-късно.

Оказва се, обаче, че близнаците всъщност са тризнаци. А историята е по-скоро зловеща, отколкото трогателна.

Радени през 60те години на миналия век, трите момчета стават част от таен социален експеримент, за който дори не подозират. Боби Шафран, Еди Галън и Дейвид Келман са дадени за осиновяване във вече несъществуващата агенция "Луис Уайз". И тримата са наблюдавани като част от изследване, проведено от "Детския център за развитие в Манхатан", който днес е известен като "Еврейски борд за семейни и детски услуги".

Целта на изследването била да надникне зад вечния въпрос – природата срещу възпитанието, и да провери дали, ако тризнаци бъдат поставени в различна социална и семейна среда, това ще се отрази на връзката по между им. Никой обаче не знае за този експеримент. Дори приемните родители умишлено не са били информирани за наличието на другите две деца. Оказва се, че мащабите на тайния експеримент са значително по-големи и десетки близнаци са били разделени в различни семейства.

Пред Washington Post тризнаците дори споделят, че това, което изследователския център е направил, е близо до нацистките екперименти. "Не можеш да си играеш на Господ... ", казва един от тризнаците. А зловещияг експеримент дори води до самоубийството на едно от момчетата през 1994 г.



Историята наистина се превръща в сюжет за филм и режисьорът Тим Уордъл създава "Трима идентични непознати", чиято премиерна дата е днес в САЩ. Документалната лента е разказ от първо лице.  В "Трима идентични непознати", обаче, липсва гледната точка на Еврейския борд, защото от НПО-то отказват да застанат пред камерите на Уордъл.  Потърсени от Washington Post, говорител норганизацията пуска официално изявление, в което  напълно се отрича участието на Еврейския борд в подобен експеримент. Организацията се разграничава и от учения, който го е провел.

След всичко, през което преминават тризнаците, обаче, експериментът никога не става публично достояние. Д-р Нойбауер, който умира през 2008 година, до последно твърди, че е постъпил правилно. Данните, събрани по време на зловещото изследване са заключени в Йейлският университет и достъпът до тях е забранен до 2065 г. С помощта на адвокати, момчетата успяват да се доберат до хиляди страници от експеримента, но информацията в тях не била редактирана и обощена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар