Снимка: Instagram
Пещера Магурата се намира на 17 километра от Белоградчик във Варовиковата могила. Тя една от най-интересните и големи пещери в България.
 
1. Какво ще видите там?
 
Магурата се състои от главна галерия и три разклонения, които имат дължина около 2500 м. Температурата в нея е 12 градуса през цялата година.
 
При посещение имате ексурзовод, който ще ви каже, че пещерата е на около 15 милиона години. После ще видите невероятните праисторически рисунки, направени с прилепно гуано (тор). Посетителите често забелязват прилепи, като там има цели 8 вида.
 
2. Древните хора
 
Ще разгледате рисунки на животни, растения, хора и оръдия на труда от преди милиони години, слънчевият годишен календар от късния неолит (който е най-старият календар, открит в Европа). Според него в годината има 5 празника, а тя е общо 366 дни.
 
Първата зала е с площ 5 хил. кв. м. и е обитавана от най-дълбока древност. Там все още могат да се видят колове, между които е имало стени, направени от глина и дърво. Това са били стаите на древните хора. В другите зали са се отглеждали домашни животни - кози, говеда, кучета.
Какво още може да видите в пещера Магурата прочетете в teenproblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase