Снимка: Pixabay
fallback

Колкото е хубаво една жена да стане майка, толкова е и стресиращо, се оказва според учени от университета "Джордж Мейсън" в САЩ. Те установиха, че раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години, съобщи "Лента".

Използвани са данни от изследване през периода 1999-2002 г., което цели да се идентифицират рискови фактори за различни заболявания. Учените изследвали ДНК проби от близо 2000 жени в репродуктивна възраст.

Специално внимание било обърнато на състоянието на теломерите - крайните хромозомни участъци, отговарящи за защитата на гените от увреждания при клетъчно делене.

Оказало се, че при майките теломерите са значително подкъсени, а това навежда на мисълта за ускорено клетъчно стареене. Крайните хромозомни участъци у участничките, които износили най-малко едно дете, били средно с 4,2 процента по-къси в сравнение с теломерите у жените, които не са майки, предава БТА.

Изводът е, че в жените липсват около 116 базови двойки, а това се отъждествява с ускорено стареене с повече от 10 години. Специалистите отбелязват, че в случая подкъсяването на теломерите е по-голямо в сравнение с наблюдаваното по-рано в пушачи и хора, засегнати от затлъстяване.

При това намаляването на защитните участъци на ДНК зависело пряко от броя на децата. Същевременно не трябва да се търси причинно-следствена връзка между майчинството и ускореното стареене, тъй като върху теломерите могат да повлияят фактори, които не са били взети под внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 6 години

глупости

19

Скептик

преди 6 години

Пълни глупости. На мен раждането така ми завря хормоните, че ме подмлади с 10 години. Ключът към дълголетието не е да си без деца, нито в самото раждане на деца, а да живееш в любов и разбирателство сред хора, които обичаш и те подкрепят. Е, децата тук са си точно на мястото. Да са ни живи и здрави!

18

Анонимен

преди 6 години

Вярно е. Докато жената роди се състарих с поне 10 години...

fallback