Снимка: Instagram
fallback

Бирата, която е наричана още пиво е най-старата и консумирана алкохолна напитка в света. Освен че води убедително в класацията на алкохолната индустрия, тя е и сред най-популярните напитки изобщо – на трето място след водата и чая.
 
Трудно е да се каже конкретно кой е изобретил бирата, но най-вероятно първите в света ферментирали напитки са се появили заедно с развитието на селскостопанското производство на зърнени култури преди 12 000 години.
 
Племената, които започнали да се заселват в селскостопански цивилизации и отглеждали пшеница, ориз, ечемик и царевица, са се натъкнали на процеса на ферментация и вероятно са започнали да произвеждат бира.
 
Най-ранната известна алкохолна напитка е 9 000 годишна китайска рецепта, направена от ориз, мед и плодове, но първата бира, направена от ечемик най-вероятно е създадена в Близкия изток.

Но без съмнение хората са пиели тази напитка и много по-рано – доказателства за съществуването на бира датират отпреди 5000 години от шумерите от древна Месопотамия. Археолозите отриват керамични съдове, по които има лепкави останки от бира, посветени на шумерската богиня на бирата.

Останалата част от историята на бирата можете да прочетете в TeenProblem.net

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

studena bira

преди 6 години

nqma hubava i losha bira.ima topla i studena.i nai kvalitetnata bira kogato e topla e kato ...

42

qwerty

преди 6 години

Чешката и немската бира са добри, но по-добро от белгийската бира няма. Тази на снимката е Delirium Tremens супер бира. А сега съм си отворил една Seef, номер едно за мен с Vedett IPA. Наздраве!

41

Анонимен

преди 6 години

До 27За да бедем точни - чешката бира е Будвайзер Будвар (Budweiser Budvar). В Северна Америка марката Budweiser се притежава от Анхойзер-Буш. Чешката бира се продава там под името Чеквар (Czechvar). Иначе спорове коя е най -добрата бира са безсмислени. Има разни микропивоварни, които варят малки партиди нямащи нищо общо с масовката на пазара. Дори и в Америка има чудесни бири, които нямат нищо общо с преварената вода Budweiser.

fallback