Снимка: Reuters
fallback

Белгийски кмет иска да дава противозачатъчни хапчета на дивите прасета, за да се справи с белите, които те правят на фермерите в района, съобщават местните медии.

Морис Веберс е кмет в община Беринген в провинция Лимбург в източната част на Белгия. Кметът социалист смята, че хапчето би било хуманно средство за справяне с нарастващия брой диви свине, които тъпчат и изравят нивите и градините в Лимбург и със зачестилите инциденти с доближаването им до къщи в района.

"Вече се разпоредих на съответните органи да осигурят места за хранене на глиганите и да смесват противозачатъчни хапчета в храната, но все още не съм получил отговор”, казва кметът пред местното радио.

Общината трябва да получи одобрение от Института за природата и горите преди да може да добавя лекарства в храната за диви животни.

Изследвания за използване на контрацептиви за диви свине вече са правени във Великобритания и в Австралия. Но в института за горите се притесняват, че ще бъде невъзможно противозачатъчните да се дозират правилно при диви животни.

“Нещата не са толкова прости, тъй като няма да знаем дали глиганите са приели правилната доза, а може и други животни да ядат от храната им и да станат безплодни”, коментира Томас Схеперс.

Учените смятат, че кметът вероятно ще трябва да изчака противозъчатъчните да станат достъпни като ваксина, преди да стане възможно да се пристъпи към този метод за намаляване броя на дивите прасета. Според тях инжекциите с котрацептиви са по-хуманен начин за решаването на проблема, от изпращането на стрелците от ловните дружинки.

Не е ясно кога ваксините ще бъдат пуснати на пазара, тъй като тестовете с тях са все още в изпитателна фаза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

А дано ама надали

преди 6 години

Няма вариант даа се справят тия човек няма акъл ако сериозно го мисли. Другото е ,че тия там не са гладни и нямат хъс да бият прасета. Но точно пет северозападни села на район и за година две всичко ще е в нормални граници ако не са избили по голямата част. А и лова е за мъже не е за еврогейци

19

Хахахахах

преди 6 години

Тия от третия пол, дето са подписали Истанбулската конвенция,вече налитат и на глигани, трябват си мерки :)

18

Анонимен

преди 6 години

ДА ПРАТЯТ СТАДО ГЕРБАРИ, ЗА НУЛА ВРЕМЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ГЛИГАНИТЕ НА СУДЖУЦИ.

fallback