Снимка: dailypetition

Каква е цената на красотата? Много, много висока.

Става въпрос за цената, която плащат беззащитни животни в клетка, за да бъдат тествани върху тях продукти - бои за коса, кремове, лосиони. За да бъдем красиви ние. Отново според някакви идеали, обрисувани от нас хората.

В интернет набира скорост една петиция, целяща да спре точно това. Според китайското законодателство всеки козметичен продукт, продаван в страната, трябва да бъде тестван върху животни. Точно затова една от големите козметични компании, твърди се в петицията, е избрала азиатската държава, за да провежда тестове на продуктите си.

От вчера в социалните мрежи освен петицията се разпространява и клип с маймуна в клетка, която видимо не изглежда здрава. По тялото й има цели петна без козина, има и рани. За нея се твърди, че е част от опитите на компанията.

Същевременно обаче от компанията отричат да правят тестове върху животни. Нещо повече: не делегират тази задача на други фирми или компании. Твърдят, че това би се случило единствено, ако местните власти ги задължат. Което означава, че вероятно продуктите им за китайския пазар (или произведени в Китай) са преминали такива тестове. 

Това не е първата подобна кампания срещу козметичния концерн. Периодично в интернет се появяват подобни петиции, а снимките на животните не рядко са едни и същи.  

Ето и въпросното клипче, разпространявано в интернет в последните дни:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase