Снимка: архив, Reuters
fallback

Висшият съд в Ислабамад забрани да се чества празникът Свети Валентин на територията на Пакистан, съобщи в. "Дон", цитиран от ТАСС.

Решението е взето след разглеждане на иск на гражданина Абдул Вахид, в който той заявява, че празнуването на Деня на влюбените "противоречи на ислямското вероучение и поради това трябва да бъде незабавно забранено".

Съдът забранява провеждането на всякакви свързани с празника публични мероприятия. На местните медии е наредено да спрат да отразяват събития от този род, както и всякакви насрочени във връзка с празника рекламни акции и кампании.

Миналата година призив към пакистанците да не честват Свети Валентин отправи лично президентът Мамнун Хусейн. Той заяви, че смисълът на този празник не съответства на мюсюлманските традиции и призова сънародниците си "да се придържат към националната си и религиозна идентичност".

Забраната да се празнува Денят на влюбените обаче не попречи на цветарите в Исламабад съществено да повишат цените си още няколко дни преди празника, отбелязва ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 7 години

*Пакистанците имах предвид

17

Анонимен

преди 7 години

Ми прави са персите. След като в тяхната традиционна обредност на тази дата липсва такъв празник, няма причина да си го внасят, само щото е модерно и щото търговците требе да печелят. По същия начин, няма абсолютно никаква причина ние да си го внасяме, още повече че на същата дата си има установен от векове празник. При това от векове, преди изобщо римския сводник да е бил роден.

16

Иван

преди 7 години

Абе оправете си правописа, бе. Аман от неграмотност. Пречило...

fallback