Криогенната зала в "Алкор", една от двете компании, които предлагат услугата Снимка: Reuters

14-годишно момиче спечели историческа битка в британския съд малко преди да умре. Момичето било болно от тежка форма на рак и искала да бъде замразена, в случай, че се намери лек за болестта й, пише BBC.

Момичето, чието име е пазено в тайна, е било подкрепрено от майка си в желанието си за т. нар. "криогенно съхраняване". Нейният баща обаче бил против.

Болната тийнейджърка дори е мотивирала желанието си с писмо до съдията. Тя пише, че иска да живее по-дълго и не желае да е погребана под земята.

Момичето, което е починало през октомври, е вече замразено и тялото й е в САЩ, където компания предлага подобна процедура.

Съдът решил майката да е отговорна за това какво ще се случи с тялото на болната ѝ дъщеря.

Тийнейджърката, която живеела в района на Лондон, посветила последните месеци от живота си в проучване на криогенните техники чрез интернет.

"Бях помолена да обясня необичайното си решение. Аз съм на едва 14 години съм и не искам да умирам, но знам, че ще умра", започва писмото си до съдията девойката.

"Смятам, че криогенното съхранение ми дава шанс да бъда излекувана и събудена - дори и това да е след стотици години. Не искам да бъда погребана под земята. Искам да живея по-дълбо и смятам, че в бъдещето може би ще намерят лек за моят вид рак и ще ме събудят", мотивира се момичето.

"Искам този шанс. Това е моето желание", завършва 14-годишната девойка.

Съдия Питър Джаксън посетил момичето в болницата и споделил, че е впечатлен от "храбрият начин, по който тя се справя с нейната тежка съдба".

Решението си той мотивира с това, че не е воден от това дали криогенното съхранение е правилно или грешно, а от въпросът кой от родителите на момичето има право да реши какво да се прави с тялото на детето.

Молбата на момичето получила подкрепата само на майката, но не и на бащата. Двамата родители са разведени, а момичето не е общувало с баща си в продъление на шест години преди да се разболее.

Тийнейджърката е починала през октомври. Тя знаела, че тленните ѝ останки ще бъдат запазени. В деня на смъртта ѝ обаче съдията обяснил, че има проблеми с болницата. Персоналът и директорите на здравното заведение изразили загриженост за начина, по който тялото на момичето ще бъде подготвено за криогенната процедура. Подготовката се извършвала от група доброволция в Обединеното краство, след което тялото се изпраща за съхранение в САЩ.

Съдията предложил да се въведе регулация, която да решава подобни казуси. е подобни казуси да се решават чрез съответна регулация.

Криогенното съхраняване е процедура, в която цялото тяло се съхранява с надеждата, че е възможно в близко бъдеще то да бъде реанимирано. Тялото се замраява възможно най-скоро след смърта, за да може мозъчните клетки да стоят възможно най-кратко без кислород. Техниката обаче е оспорвана и все още никой не знае дали е възможно тленните останки да бъдат връщани към живота.

В САЩ и Русия има инсталации, в които тела могат да бъдат съхранявани в течен азот при много ниски температури (под -130 градуса по Целзий). Цената на такова съхранение на тялото за неограничено време е около 37 000 паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase