Снимка: Архив Reuters

Забравете остарялото схващане, че животът започва на 40 години - според съвременните британци средната възраст продължава до 68 години, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено сред 2000 души по поръчка на "Cygna Insurance Services".

Според представителите на бейби бум поколението - родените между 1946 и 1964 г., старостта днес настъпва по-късно, тъй като много от тях започват да се радват на нов живот, след като отпразнуват 60-ия си рожден ден.

Проучването разкрива, че по-възрастните хора отказват да "забавят темпото" и предпочитат да правят амбициозни планове за по-късни години, включително и за важни житейски събития като смяна на професията или дома, каквито обичайно имат по-младите.

Целта на авторите на проучването е била да изяснят възприятията и погрешните схващания, свързани с хората над 50 години.

През 1932 г. американският психолог Уолтър Б. Питкин "изковава" фразата "Животът започва на 40 години". Според него епохата на машините освобождава хората от тежкия труд. Заедно с повечето възможности за прекарване на свободното време, наближаващите 40-годишна възраст могат да гледат към "приключенско бъдеще". По това време очакваната продължителност на живота е 55/60 години.

През следващите осем десетилетия очакваната продължителност на живота се е увеличила с 20 години, което кара експертите да перифразират схващането на Питкин и да заявят, че днес животът започва на 60 години.

Настоящото проучване разкрива, че представителите на бейби бум поколението, които наближават пенсионна възраст, имат по-амбициозни планове за бъдещето, отколкото което и да е друго предишно поколение. През 2015 г. 60-годишните са имали същите перспективи, оптимистични планове и очаквана продължителност на живота като 40-годишните през 30-те години на миналия век.

Запитани на каква възраст човек може да бъде наречен стар, участниците в допитването са посочили средно 68 години. За сравнение - само преди десетилетие хора под 60 години са наричани "възрастни пенсионери".

Проучването показва още, че вместо да гледат към кротки старини, съвременните хора над 50 години очакват минимум пет предстоящи съществени житейски събития, сред които развод, смяна на дома, нов бизнес.

Над 60 процента от участниците в проучването над 65-годишна възраст са споделили, че се радват на живота повече, откакто са прехвърлили 50-те. Над половината от анкетираните смятат, че несправедливо са третирани като твърде възрастни, за да вършат нещо.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase