Снимка: архив Reuters

Проблемът с бездомните животни определено не е присъщ само и единствено на България. У нас си имаме бездомни кучета, в Лондон си имат над 10 000 бездомни лисици, а в Израел явно си имат твърде много бездомни котки.

Именно те са разтревожили крайнодесния министър на агрокултурата Ури Ариел, който е предложил милионите бездомни котки и кучета да бъдат... депортирани. Не кастрирани. Депортирани.

Ариел е написал писмо до министъра на околната среда Ави Габаи с предложение парите, отделени за кастрация на бездомните животни, да бъдат използвани за "депортация в някоя друга страна", пише вестник "Трибюн". Е, не става ясно дали министър Ариел е имал конкретна идея къде точно да депортира бездомните животинки.

Израелското общество за защита на животни заклейми "отвратителното" предложение.

"Проблемът с бездомните котки е сериозен и ние сме изчислили, че има почти два милиона котки по улиците на Израел", се казва в тяхно становище. "Парите, отделени за кастрация, не могат да бъдат ползвани за нищо друго и ще се борим срещу тази инициатива", допълват те.

Ариел се е защитил с обяснението, че идеята му е била да направи "всичко възможно, за да избегне страданието на животните".

Опозиционерът Йоел Хасон се противи на идеята, описвайки я като "средновековна" и "неморална". "Ако имахме нужда от доказателство, че влиянието на религиозния екстремизъм има почва в Израел, то министър Ариел ни доказа, че вървим към теокрация", критикува Хасон предложението на министър Ариел.

Израелски закон от 1994 забранява мъчението, отравянето и изоставянето на животни. Именно заради този закон в Израел кастрацията е забранена.

"Това предложение е неморално. Днес са котки. Утре министърът ще намери религиозна причина за депортиране на хора!", възмущава се опозиционерът Хасон.

Ариел е бивш член на крайнодясна партия, чиито членове са предложили и депортацията на палестинци. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase