110-годишният Абдул, заедно с дъщеря си. Снимка: Bundespolizei
fallback

Мъж, който твърди, че е на 110 години, е подал искане за убежище в Германия след тежко 8-месечно пътуване от родния му Афганистан, съобщава британският "Телеграф".

Абдул Кадир Азизи се смята за най-възрастният бежанец, който е пристигнал в Германия, след като страната отвори вратите си за десетките хиляди, които идват от Близкия Изток и Северна Африка.

Когато властите попитали Абдул за датата му на раждане, семейството му отговорило - 1 януари 1905. Той обаче не притежава никакви документи за самоличност и няма никакъв начин да се потвърди това тяхно твърдение.

"Но дори и ако е "едва" на 90 години, неговото бягство е невероято постижение", коментира Вернер Щраубингер, говорител на федералната полиция.

Абдул, който е глух и сляп, е прекарал един месец в бягство, прекосявайки два континента. Тръгнал е от афганистанския град Баглан, близо до Кундуз, за да достигне в Германия. Това разказва неговата 60-годишна дъщеря пред германско радио.

През по-голямата част от пътя той е трябвало да бъде носен на ръце от мъжете в семейството. Те напускат Афганистан, след като трима от синовете на Абдул са убити от талибаните, разказва дъщеря му, която предпочита да остане неназована.

9 души от семейството, обхващащи цели четири поколения, са предприели пътуването до Германия. Те са влезли в страната през Австрия през пункта Пасау и са закарани в близък бежански център в Дегендорф.

За учудване на германските власти, 110-годишният мъж дори не се нуждаел от лекарска помощ при пристигането си в Пасау във вторник. Федералните власти коментират, че той е "крежък и немощен, но стабилен". А семейството му е облекчено, че пътуването им най-накрая е привършило.

Предстои Абдул и наследниците му да бъдат преместени в бежански център близо до Хессе, в централна Германия. Пътуването им определено ще е доста по-удобно, сравнено с бягството от Афганистан, тъй като ще бъдат транспортирани с високоскоростен влак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

хе-хе-хе

преди 8 години

Ало,Днес,не ядем доматите с колците,бе!Тоя няма повече от 70-75 години,и изобщо не е сляп!Разбирам проевропейската ви ориентация,и политически коректните ви писания,но все пак не се прехласвайте в лъготенето!И да се правите на Матросов на бункера изобщо не е нужно!Бъдете здрави!

9

Анонимен

преди 8 години

Добре този добре обучен кадър ще замести източноевропейците и оправи генофонда на германия. Ашколсун баварци

8

Анонимен

преди 8 години

Апелирам към екипа на сайта, моля ви пишете по-грамотно, от къде е избягал, супер подвеждащо заглавие. Спазвайте и правилата за писане на компютър, няма да ви коригираме грешките, но ако нямате редактори, поне се запознайте с това, как се пише, къде се слагат интервали, като пишете цифри, като пишете сума и след това %, между двете има интервал. Все пак сте медия! Харесвам сайта ви, ни има неща върху които трябва да поработите.

fallback