Снимка: Reuters, архив
fallback

Учени откриха протеин, който свързва компонентите на сладоледа и му пречи да се топи толкова бързо, когато е топло, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Протеинът е естествен. Той свързва въздуха, мазните и водата в сладоледа. Така той става не само по-плътен, но и по-фин и гладък, като текстурата му е като на луксозните марки. Неприятните кристали в него изчезват.

Разработката на биомолекулярните физици от университета на Единбург ще позволи да се произвежда сладолед с по-малко наситени мазнини и калории.

"Развълнувани сме от потенциала на тази нова съставка за подобряване на сладоледа, както от гледна точка на потребителите, така и на производителите" - каза ръководителят на проекта Кейт Макфий.

Учените са разработили метод за произвеждане на протеина, който се среща естествено в някои продукти, с помощта на полезни бактерии. Той действа, като се свързва с капчиците мазнина и въздушните мехурчета и така ги прави по-стабилни в сместа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

razgradski pop

преди 8 години

химия, с други думи, отрова...

4

Анонимен

преди 8 години

Ами то и мляко и яйца няма в него.

3

Анонимен

преди 8 години

Сладолед, който не се топи. Произведен от киреч.

fallback