Снимка: TLC
fallback

Общ преглед

Сгушено в тропическите хълмове на Средния Запад в Бразилия, селцето Арарас в щата Сао Поало прилича на призрачен град. Жителите му ежедневно се изправят срещу най-жестокия си враг - слънцето.

Арарас е дом на най-голямата общност от страдащи от рядката наследствена болест на кожата - пигментозна ксеродерма, пише в. "Дейли мейл".

Страдащите от нея са изключително чувствителни към ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина и силно податливи на рак на кожата. Тя ограбва жертвите си от способността да се порадват на слънцето, тъй като нанася непоправими щети върху телата им. Слънцето убиец буквално разтопява кожата им, като дори цели части от лицата им, които са най-уязвими, се разпадат.

Болестта показва лицето си си още от най-ранна детска възраст. Един от жителите Жардин, разказва, че бил още на 9 години, когато по лицето му се появили голям брой лунички и малки бучки – издайнически признаци, че носи гена на ксеродермата. От тогава Жардин носи огромна сламена шапка, с която крие лицето си, но това не го спасява особено. До момента е претърпял повече от 50 операции за отстраняване на кожни тумори.

В опит да замаскират изядената от слънцето кожа по устните, бузите, носовете и очите си, хората носят маски.

Експерти твърдят, че в Арарас има такава висока честота на заболяването, защото селото е основано само от няколко семейства, които са изначални носители на болестта, която са предали и на бъдещите си поколения.

Фрапиращото е, че от 800 души население на селцето, 600 носят гена на болестта. От тях 20 души имат пълната симптоматика и са податливи на агресивна форма на рак на кожата. Някои лекари вярват, че болестта се е предала по полов път. Местните обаче си шушукат: Това е Божието наказание...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

Вампиризъм. Сигурно по обичай смучат кръв.

17

Snorky

преди 8 години

Последно мексиканци ли са или бразилци?

16

Анонимен

преди 8 години

По полов път и по наследство са две коренно различни неща...

fallback