Снимка: gol.bg
fallback

Американката Хариет Томпсън стана най-възрастната жена в света, пробягала маратон, предаде ТАСС, цитиран от БТА. 92-годишната жена взе участие в състоялото се вчера маратонско бягане в Сан Диего, съобщи телевизия Ен Би Си. Томпсън преодоля разстоянието от 42 километра и 195 метра за 7 часа, 24 минути и 36 секунди.

От Ен Би Си отбелязаха, че за възрастната дама това е 16-то участие в маратон. По време на състезанието Томпсън е на 92 години и 65 дни. Предишният рекорд принадлежеше на Гладис Берил, която била на 92 години и 19 дни, когато пробягала маратонското разстояние.

"Изненадана съм от всеобщия интерес към мен - заяви новата рекордьорка, след като пресече финалната линия. - Не смятам, че съм направила нещо необичайно, макар че ми е приятно."

Тя довери, че всяка година обещавала на близките си, че приключва със спортната си кариера, но по собствените й думи, не успявала да удържи обещанието си.

"Всяка година им казвам, че за последен път участвам в маратон, но настъпва нова година и аз отново пробягвам маратонското разстояние - поясни Томпсън. - По професия съм пианистка и по време на маратона в ума си непрестанно изпълнявам стари композиции. Това ми помага да издържа до края на състезанието".

Тази година в маратона в Сан Диего участваха 25 000 души от 43 страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

Браво, браво на жената!троловете да си мълчат и да си влизат в мишити дупки.

4

hmn

преди 8 години

пробягала го е със средна скорост 5.6 км/ч.... направо се е утрепала от бегане...

3

Невен

преди 8 години

Ако беше: "92 годишен пияница е най-възрастния ..." разбирам, но пианистка, означава човек, който знае как да живее, да си пази здравето и прочие ...Иначе браво на жената, голям дух!

fallback