Снимка: Reuters, архив
fallback

Колко дървета ще трябва да изсечем, за да отпечатаме на хартия с размери А4 цялата глобална мрежа? Това изчислили специалисти от университета в Лестър, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Те установили, че ако искаме да принтираме съдържанието на една средна статия от "Уикипедия", са нужни 15 листа със стандартен формат. Като се вземе предвид, че глобалното съдържание на световната мрежа съдържа около 4,54 милиарда страници, и ако всяка от тях е с размерите на статия от "Уикипедия", ще са необходими 68 милиарда листа А4.

За да се получи подобно количество хартия ще трябва да бъдат изсечени 8 011 705 дървета.

Какво би причинило това на световната екосистема? Счита се, че в басейна на Амазонка растат около 400 милиарда дървета. Така че за принтирането на цялата мрежа ще е необходимо около 2% от тях да бъдат преработени на хартия. Това може да не изглежда много, но учените припомнят, че всяка година се изсичат по света около 900 милиона дървета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Аритметика

преди 9 години

От dnes.bg пак нещо объркаха нулите :) 2% от 400 млрд (400,000,000,000) са 8 млрд (8,000,000,000) дървета, което е има-няма хиляда пъти повече от споменатите 8 млн.

8

ГЛупост

преди 9 години

Е по-голяма глупост скоро не бях чел, и има хора , които се занимават с такива простотии, на които им се плаща?

7

opa

преди 9 години

тия с какво друсат бе.. по-добре да изличслят на мястото на колко от изсечените 900 мил. дървета са посадени нови, и с това темпо след колко време планетата ще стане пустиня и въздуха негоден за дишане.. Щели да ми принтирали интернет.. само загуба на ресурси и време...

fallback