Снимка: БТА

Корейски индустриалец плати 1,884 милиона евро за една от 19-те останали шапки на Наполеон Бонапарт на търг във Фонтенбло край Париж, съобщиха АФП и Ройтерс.

Черната филцова шапка е от колекцията на принца на Монако Луи Втори (1870 - 1949) - прадядото на Албер Втори, който решава да я продаде. Цялата колекция донесе 10 милиона евро.

Предварителната оценка на шапката беше от 300 000 до 400 000 евро. Тя бе продадена почти пет пъти по-скъпо.

За 15 години на власт Наполеон е носил около 120 шапки. Почти всички са произведени от шапкарската фирма "Пупар" в Париж. Продадената е запазена от Жозеф Жиро, ветеринар в императорския двор.

Търгът на аукционна къща "Озена" от няколко седмици привличаше вниманието на колекционери от Франция и чужбина. Залата във Фонтенбло беше претъпкана.

"Става въпрос за известна колекция - произходът на вещите е неоспорим - подчертаха от фондацията "Наполеон Бонапарт". - От няколко години сме свидетели на възвръщане на интереса към стила ампир в изкуството, към неокласицизма."

Купувачът Ли Тхае Кхиун, който ръководи хранително-вкусовата групировка "Харим", иска да изложи императорската шапка в новата си сграда, за да привлича посетители.

Друга лична вещ на Наполеон Бонапарт - червен памучен шал, с който увивал главата към края на живота си на остров Света Елена, бе продаден за 32 000 евро при предварителна оценка между 6000 и 8000 евро.

Монументален бюст от ателието на скулптора Канова бе продаден за 700 000 евро, а известен портрет от Пол Деларош - за 460 000 евро. Рядка чиния от сервиз на генералния щаб достигна цена от 528 000 евро.

Преди пет години сабя на Наполеон бе продадена за 4,8 милиона евро на търг.

/БТА/

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Микс" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase