Снимка: Reuters
fallback

Самотата, изнервянето и депресията имат негативен ефект върху храненето, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Хората, които са склонни да похапват под въздействието на негативни емоции, консумират хранителни продукти, които не се препоръчват от здравните експерти.

Ако човек се чувства самотен, изнервен или депресиран, храненето му е по-лошо в сравнение с това на хората, при които този вид емоции предизвикват по-скоро загуба на апетита. Самотните, изнервените и депресираните са склонни да похапват снаксове и храни с голямо съдържание на мазнини и захари, които улесняват затлъстяването. Това се забелязва особено отчетливо при хората с депресия, по-специално депресираните жени.

Изследването обхванало 7378 мъже и 22 862 жени. Резултатите показват, че под въздействието на негативни емоции човек лесно посяга към бисквитите, сладкишите и шоколада.

Подобни изследвания целят да се установи как психологически фактори влияят върху храненето и да се идентифицират рискови и защитни фактори за хронични болести, свързани с храненето. Резултатите разкриват, че жените са по-подвластни на емоционалното хранене. Миналогодишно изследване заключи, че подвластни на емоционалното хранене са 52 на сто от жените и едва 20 на сто от мъжете. При жените склонността да пренебрегнат храненето си подвъздействието на негативни емоции се усилва от симптоми на депресия, докато тези симптоми нямат подобен ефект при мъжете.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

Веско,Да ти е сладко!Не случайно народът е казал, че всеки сам на себе си е най-добрият лекар. Ти си знаеш от какво ти става най-добре. Щом си имаш апетит, яж си, но ходи по-често на дискотека, на разходка, на фитнес, на басейн. И дано доживееш 100 и повече години! :)

2

веско-ламята

преди 9 години

При мен и позитивните и негативните емоции ми отварят апетита. Същото е, когато съм сам или с приятели все ми е вкусно и не мога да спра.

1

Веско

преди 9 години

"Негавните" - пак нова дума ша трябва да учим :(

fallback