Снимка: Reuters
fallback

Чудили ли сте се защо храната в самолетите не е вкусна? Е, проблемът не е готвача й, нито в продуктите, съобщава британският Дейли мейл.

Ново изследване, посветено на темата, показва, че вкусовите рецептори възприемат храната по различен начин на голяма височина.

„На височина от 10 км първото нещо, което се променя, е усещането за вкус“, твърди директорът на кулинарния отдел на авиокомпанията Луфтханза.

Оказва се, че продуктите, вложени в храната, не са проблемните. Няма значение какво се яде – риба, месо или паста.

Проучването е направено от немски изследователска организация, която изследвала вкусовите качества на храната, когато те се консумират в открито море или пък на самолет. То установило, че сухият въздух на борда, както и налягането, карат вкусовите рецептори да изтръпнат. Това е състояние, което е подобно на болестното. Усещането за сладко и солено намалява с 30%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 10 години

До Коко:През комунизма не ни трябваше да ходим зад океана за да работим, това което сме учили.Специално съм гледал какви хора се возят в самолетите закласата, която говориш и знам, че това са хора с приходинад половин милион за година, или да речем 7% от цялотообщество. ***, знаеш ли че 64% от американците няматпаспорти (т.е. никога не са пътували в чужбина).А липсата на пространство в самолетите е от последните 10години, задръстеняк.

13

Koko

преди 10 години

Да по-убаво от соца и от бга Балкан няма то затова когато вие или родителите ви припечелваха по 200 лева на месец пилотите на великата ни авиокомпания правеха по13-15хил.$На тези дето се оплакват от храната и пространството ще кажа че срещу 6-10пъти цената на нормалния билет ще летите първа класа - пространство, манджа и поркане повече от колкото можете да искате. Скъпо е вярно

12

До 9 /Нова Зеландия/

преди 10 години

Сега може и така да е. На мен ми се случи да мога да направя интересно сравнение в самия край на социализма. Родителите ми работеха в чужбина, на друг континент и веднъж прекарах при тях цяла ваканция. На отиване летях с БГА "Балкан", храната беше едно отвратително, претоплено, сухо и смачкано печено пилешко бутче. На връщане обаче самолетът беше на "Ер Франс", а обядът наистина беше не само твърде обилен, но и изключително вкусен.

fallback