Снимка: Reuters
fallback

Забравете шимпанзетата и гарваните - британски учени доказаха, че сред интелектуалците в животинското царство достойно място заема обикновената коза, смятана досега за не особено надарена умствено, пише в. "Дейли мейл".

За целите на първото по рода си проучване специалисти от университета "Куин Мери" в Лондон са обучили група кози, за да тестват способностите им за разрешаване на проблеми и запаметяване. Резултатите са се оказали изненадващи - изследователите са установили, че козите бързо запомнят как да разрешават сложни задачи и дори десет месеца по-късно са в състояние да си спомнят наученото. Животните са били тренирани да изваждат храна от кутия, като за целта боравят с лост.

Козите са се научили как да изпълняват задачата с около 12 опита и впоследствие са им били необходими по-малко от две минути, за да си спомнят предизвикателството. "Скоростта на изпълнение на задачата десет месеца по-късно, сравнена с времето, за което животните са се научили как да се справят с нея, е свидетелство за отлична дългосрочна памет", казват специалистите.

Резултатите обясняват забележителната способност на козите да се приспособяват към неблагоприятна среда и да търсят храна сред дивата природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

панчо

преди 9 години

коза в къщи не ги пускам

8

Кибик

преди 10 години

Затова ли овчарите предпочитат да *** козите а не овците?

7

Даола

преди 10 години

-участник - съжалявам.

fallback