Снимка: Reuters

Някога задавали ли сте си въпроса защо Ам-гъл, популярният герой от "Хобит" и "Властелинът на пръстените" по едноименните книги на Толкин, изглежда по този начин? Режисьорска фантазия? Грешите. Вече си има официална диагноза - естествено, дело на британските учени.

Експерти от Импириъл колидж в Лондон са диагностицирали у Ам-гъл недостиг на витамин D. Изводите си д-р Никълъс Хопкинс и неговият син Джоузеф са изложили в статия за коледния брой на австралийско писание, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Учените предполагат, че именно с недостига на витамин D, а също с неправилното хранене може да се обясни слабостта на Ам-гъл, на орките, а също на дракона Смог.

"Анализ на текста на романа "Хобит" позволи да лансираме хипотезата, че тържеството на доброто над злото може да се обясни с лошото хранене на отрицателните герои, а също с това, че те са прекарвали много малко време на слънце", отбелязва д-р Никълъс Хопкинс.

Учените признават, че са имали известни трудности, тъй като е трябвало да изследват начина на хранене и живота на герои, които не могат да бъдат определени като бозайници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase