Снимка: Reuters

Нейно Величество се храни четири пъти на ден, мрази картофи, обожава миниатюрни сандвичи със сладко и приключва деня с джин с дюбоне. Това разказа Дарън Макгрейди, бивш кралски готвач на кралица Елизабет Втора, предаде в. "Дейли телеграф".

Той е описал менюто в двореца, когато няма официални събирания. За закуска обикновено поднасят на кралицата корнфлейкс с лъжица-две кайсии, сливи или малко ядки, а когато е в замъка Балморал - с диви ягоди. Понякога тя иска варено яйце или само препечена филийка с конфитюр.

Обикновено пие  Дарджилинг. Кралицата закусва сама в 9 ч., защото Единбургският херцог предпочита да се храни малко по-рано - в 8,30 ч.

Обядът се сервира в 13 ч. Обикновено тогава поднасят риба, например морски език, върху канапе от спанак или с тиквички.Следобед идва ред на чая със сладки, бисквити и сандвичи.

Предпочитаният десерт на Елизабет е пандишпанена торта с мед и сметана, а също плодови сладкиши и шоколадовата бисквитена торта, която принц Уилям избра за сватбата си. Обикновено се предлагат поне два вида сандвичи, например с краставица, пушена сьомга, майонеза и яйца, шунка и горчица. Коричката на хляба трябва да е изрязана. Елизабет Втора е голяма почитателка на миниатюрни сандвичи с малиново сладко, изрязани на кръгчета колкото монета. Следобед тя пие чай Ърл Грей, предаде БТА.

За аперитив кралицата обикновено пие джин с дюбоне - една част джин, две части вермут. След това за вечеря има дивеч или риба, например фазан от Сандрингам, или месо от сърна или сьомга от Балморал. За десерт се поднасят пресни плодове, особено бели праскови от парниците в двореца Уиндзор. Кралицата толкова ги обича, че когато е в Балморал, иска да й ги изпращат."Тя невинаги изяжда всичко - каза Макгрейди пред в. "Таймс".- Може да хапне един или два малки сандвича. Понякога си взима бисквита, но всъщност я дава на парченца на кучетата".

Кралицата мрази разхищенията и всъщност е "много пестелива",подчерта майстор-готвачът. Веднъж дори изпратила обратно в кухнята парче лимон, поставено за украса, за да го използват отново.

Биологичните храни в двореца въвел принц Чарлз. Първоначално баща му никак не се впечатлил, но това сякаш вече се е променило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase