Срещу номофобията няма застраховани. Снимка: Булфото

Страхът да не останем без телефон е най-често срещаният на планетата. Изследване на британски учени, публикувано във в. „Дейли мейл“, сочи, че 66 на сто от анкетираните на Албиона страдат от номофобия. 

Подобно проучване отпреди 4 години показа, че процентът на зависимите е 53.

Според специалистите първият тревожен сигнал, че страдате от модерната болест, е чувството за безпокойство, когато останете без GSM. Сред останалите признаци са, че маниакално проверявате всяка минута пропуснатите си обаждания, не сте способни да изключите апарата си.

Срамният списък допълват още констатациите, че всяка минута държите телефона си под око, а когато влизате в банята, вземате мобилния апарат с вас.

Младите британци на възраст между 18 и 24 години били най-пристрастени към телефоните си. Статистиката сочи, че 77 на сто от анкетираните не могат да останат без телефон и за 5 минути.

В Обединеното кралство проверявали средно по 34 пъти на ден GSM-а си, а 75 процента от човечеството, използващо телефон, го носят и не се разделят с него и в банята. За мнозина това била модерната забавачка и заместник на вестника.

Тази фобия все още не е обявена за медицинско състояние и не е ясно по какъв начин може да се предотврати.

Специалистите смятат, че един от вариантите е постепенното ограничаване на използването на мобилни устройства. Важно е да се осъзнава, че денят ни не зависи от тях, допълват те. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase