Снимка: Reuters
fallback

Въглеродният окис, на който са богати изгорелите автомобилни газове, в много слаба доза успокоява нервите. Странното окритие е на израелски учени, от университета в Тел Авив.

Изследването на екипа целяло да оцени влиянието на четири фактора от околната среда върху хората – температурата, автомобилното замърсяване, тълпите и шума.

За целта в продължение на два дни 36 доброволци обикаляли из улиците на града, влизали в ресторанти, търговски центрове и пазари.

През цялото време учените следили сърдечния им ритъм и нивото на замърсяването. Резултатите показват, че най-непоносим за градските хора е шумът.

В слаба доза пък въглеродният окис успокоявал създаденото от него напрежение.

Въглеродният окис е силно токсичен. Той няма нито мирис, нито цвят, нито дразнещ ефект. Освобождава се при непълното изгаряне на органични материали – бензин, дизел, дърва, природен газ, мазут, въглища.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 12 години

А в големи количества, се срещаш със св.Петър!Ето,че не само нашите лекари са ***!

34

Гошо

преди 12 години

Каква е тая новина бе? Това е отдавна известно. За това в някои филми когато някой се изнерви му дават да диша за малко в картонена торба. А в пушека от колата ако имало само въглероден диоксид...

33

Анонимен

преди 12 години

Пушекът от ауспуха е много полезен, особено при по-продължително приемане. Лекува всички заболявания.

fallback