Снимка: Reuters
fallback

Норвежкият Нобелов комитет обяви днес имената на поредните лауреати на Нобеловата награда за мир – либерийската президентка Елън Джонсън-Сърлийф и нейната сънародничка Лейма Гбоуи, както и йеменската активистка за женските права и демокрацията Тауакул Карман.

На сайта на отличието бе качен още списък на лицата, чиито кандидатури са били издигани за престижната
награда през периода 1901–1950 година, но не са я получили. Според правилата на комитета имената се пазят в тайна в продължение на 50 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Oще по темата
От списъка се вижда, че Йосиф Сталин е бил предлаган за Нобелова награда за мир два пъти. Името му присъства в списъка за 1946 и в 1948 г. Сред другите кандидати е бил Адолф Хитлер, предложен през 1939 г. от един от членовете на шведския парламент. Кандидатурата обаче много бързо е била отхвърлена от комитета. В списъка фигурира и името на Бенито Мусолини, информира БТА.

Предлаган е бил още и Уинстън Чърчил, но вместо с отличието за мир той е удостоен с Нобелова награда за литература. Сред обсъжданите имена на евентуалните носители на Нобелова награда за мир са били и тези на известни културни дейци като Лев Толстой, Ерих Мария Ремарк, Николай Рьорих. В списъка не липсват и имена на монарси, като например на руския император Николай Втори (1901) и на белгийския крал Албер Първи (1922).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 12 години

За това в една мъдра книга пише "По делата им ще ги познаете"

13

do 12

преди 12 години

to na tebe ot tolkova promivane na mozaka mai nishto ne ti e ostanalo :)

12

Анонимен

преди 12 години

Незнам за Сталин, но мисля, че Хитлер определено заслужава нобеловата награда за мир! Това напълно сериозно го казвам...Ама то като са ни промили мозъците и всички си мислят, че той е лошия няма как да видим по-далеч от носа си. Хайл Хитлер!!!

fallback