Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съдът в американския щат Масачузетс счита, че няма основателна причина, която да попречи котаракът на име Сал Еспозито да бъде призован като съдебен заседател, съобщават местните медии.

Объркването станало, когато по време на на последното преброяване на населението в САЩ съпружеска двойка от Бостън Гай и Ана Еспозито вписали домашния си любимец в регистрите като „питомец”.

„Просто написах името му, зачеркнах графата „куче” и „котка”, разказва стопанката на Сал.

След известно време в началото на януари 2011 г. семейството получило писмо на името на Сал Еспозито, в което той се уведомява, че трябва да изпълни гражданския си дълг и да влезе в съда в качеството си на съдебен заседател.

Ана и Гай веднага отговорили с искане котаракът им да бъде изваден от списъка. Причини за невъзможност едно лице да се яви като съдебен заседател могат да са болест, напреднала възраст или осъждан.

Тъй като обаче котаракът не отговаря на нито едно от тези определения, семейството отбелязало, че Сал „не говори и не ползва английски език”.

Съдът, обаче счел, че това не е достатъчно сериозна причина и отклонил искането им.

Съдебното заседание, на което мяукащият съдебен заседател трябва да се яви, е на 23 март.

Ако дотогава Ана и Гай не успеят да убедят съда в безмислеността на това Сал да присъства, двамата ще отидат в съдебната зала, придружени от домашния си любимец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase