Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Полицията в хималайското кралство Бутан има право да влиза в домовете на гражданите, за да търси тютюн, съобщи Ройтерс.

Това е възможно с приети в началото на годината промени в закона за контрол върху тютюна. Те дават право на униформените да правят обиски в жилищата, включително като използват специално обучени кучета, за да бъде изкоренен вредният навик.

В будистката държава се смята, че пушенето е вредно за кармата на човека. През 2005 година продажбата на тютюн и тютюневи изделия беше забранена, но контрабандата от съседна Индия процъфтява.

Пушенето в домашна обстановка не е незаконно, но заради забраната за продажба на тютюневи изделия, пушачите могат да внасят легално до 200 къса цигари или 150 грама тютюн месечно.

Те трябва да представят съответния митнически документ, когато им го поиска полицай. Иначе могат да бъдат наказани със затвор до пет години за контрабанда.

Новите законодателни мерки са посрещнати с широко недоволство, отбелязва Ройтерс.

Според най-тиражния бутански вестник „Черинг“, когато се стигне до наказания по закона за контрол върху тютюна, „те във всеки смисъл на думата те ще бъдат драконовски“.

Местен опозиционен лидер пък написал в блога си, че на Нова година си е пожелал да бъде първият депутат, който е задържан и вкаран в затвора по силата на този закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 13 години

какво ли ще е положението във Пропан ???

21

Един Българин

преди 13 години

Пуши си у вас, но не отваряй прозорците и вратите за да не ни цапаш атмосферата :). Така и ще ти излезне по-евтино (ще пушиш по-дълго дима, за който си си платил).

20

аз

преди 13 години

Защо вместо това не им вдигнат цените около 10 пъти? По-ефективно ще е.

fallback