Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

В западната култура лицевото окосмение е характерно за мъжете, макар че не липсват примери като този на Фрида Кало, които показват, че жените понякога също може да имат нужда от бръснач. Мексиканската художничка е една от най-талантливите жени в страната, известна не толкова с политическите си пристрастия като комунистка, колкото заради смесицата си от сюрреализъм, реализъм и символизъм. И... заради необичайния си външен вид за жена – тя е мустаката и има сключени вежди.

През годините тенденциите и различните стилове за оформяне на мустаците и брадата сред мъжете се сменят. Днес на мода като че ли излиза по-скоро образът на метросексуалния мъж, който не допуска по лицето и тялото си неизбръснати косми, а за веждите си се грижи изключително внимателно (особено в случаите, в които трябва от една да станат две).

Преди този образ особено актуално беше „лошото момче“ и все още някои мъже залитат по този образ. Според него леко набола брада, разрошена коса и пригладени, но в никакъв случай обработени вежди, са универсалното средство за безупречен имидж на всеки мъжкар.

Ако се върнем още по-назад в миналото, можем да срещнем доста примери не само за интересни идеи на бръснарите, но и за нестандартни виждания на самите притежатели на завидното окосмяване по лицето.

Независимо дали са под формата на катинарче, на тънка линийка над горната устна (като на американския кинорежисьор Джон Уотърс), оформени с брада или завити навън и нагоре (а видовете мустаци наистина сякаш нямат край), добре е всеки да се съобрази със средата, в която пребивава и дали се приема за удачен изборът да се носят мустаци.

В миналото например мустаците са се възприемали като част от мъжествеността на силния пол. Не е било нещо необичайно мъже на ръководни постове да пускат брада или мустак стига, разбира се, да са добре оформени. Днес обаче нещата са по-различни. Гладко избръснатото лице изглежда по-изискано и се приема по-добре в официална среда, освен ако мустаците не са запазена марка на човек и той не полага големи грижи за поддържането им.

В запазен знак са се превърнали и мустаците на участниците в класацията за най-хубаво окосмение по лицето. В надпреварата, организирана от сайта MSN him, испанският сюрреалист Салвадор Дали печели приза за най-хубави мустаци на всички времена, съобщава вестник Mirror.

На второ място в списъка е Хълк Хоган, а на трето – Алберт Айнщайн. Следват Фридрих Ницше, Чарли Чаплин и Фреди Меркюри.

В анкетата са участвали 14 хиляди души. Тя е направена за благотворителна организация, чиито поддръжници й помагат през ноември да набира средства, като си пускат мустаци.

Вижте някои от най-известните мустаци в човешката история

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Нашенец

преди 13 години

Тези от "Mirror" ще се ухапят по зад...., ако видят мустаците на Филип Тотя!

20

Анонимен

преди 13 години

хората са го казали: каквото имаш на *** си него слагай под носа си

19

Анонимен

преди 13 години

"Днес обаче лицевото окосмяване изглежда отживелица"Da , dnes e moderno da si pederast i da si brysnesh krakata.

fallback