Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Американските учени доказаха, че колкото по-високо над повърхността на земята живее човек, толкова по-бързо остарява, съобщи Daily Telegraph.

Така учените потвърдили теорията на Алберт Айнщайн, че с отдалечаването от земната повърхност времето тече по-бързо.

Гениалният физик предположил, че заради отслабването на гравитацията при отдалечаването от земната повърхност стрелките на часовника ще се движат по-бързо.

За да докажат твърдението му, учените използвали т.нар. атомен часовник, който измерва времето, използвайки резонансните честоти на поглъщане на атомите и изостава с едва една секунда за 3,7 млрд. години.

Сложили един часовник нависоко, а другия оставили на земята. Изводът бил, че три метра над земята ще състарят човек с 900 милиарда части от секундата при средна продължителност на живота 79 години.

Причината за явлението е в това, че при отдалечаване от земната повърхност гравитацията отслабва.

Разликата във времето е прекалено малка, за да може хората да я усетят, но откритието би могло да се използва в геофизиката или други научни сфери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

до 66 от Малинка

преди 13 години

Бръчките се появяват,тъй като намалява еластина в кожата.Факторите са много за образуването им :слънце,вятър ,обстановка в работата и т.н.Кислородът повишава притока на кръв в клетките ,което води до доброто оросяване на кожата,респективно хранене,при което тя е свежа и с по-малко бръчки.Бръчките се появяват след 23-25г.,макар и по- финни,те са нормално последствие от загубата на еластин. Колкото и да си многознайко,то не си всезнайко.

68

Язе

преди 13 години

900 милиарда части от секундата... Колко бръчки че спестиме за това време?

67

до Малинка

преди 13 години

Гравитацията е сила, и тази сила променя скоростта на времето, колкото и абсурдно да звучи. В близост до масивни обекти, където гравитационното взаимодействие е по-силно, времето се ускорява. Малинке, почети червенушке.

fallback