Снимка: БГНЕС
fallback

Древноегипетската царица Нефертити, смятана за еталон за женска красота и изисканост, не е била красавица. До тези изводи са стигнали учени, заели се с изследване на скулптурния бюст на съпругата на фараона Ехнатон, съобщи ИТАР-ТАСС.

Структурата на костите на Нефертити е била далеч от съвършенството. Царицата освен това е имала крив нос и бръчки.

Учените са извършили томографски изследвания на бюста на Нефертити, който е бил намерен от германския археолог Лудвиг Борхард в скулптурно ателие в Ел Амарна и сега се съхранява в берлински музей.

Сканирането на 3000-годишното скулптурно изображение показало, че под външния слой има още едно "лице" на Нефертити – с гърбав нос и с много бръчки около очите, устата и по бузите.

Този контраст между двете изображения навел учените на мисълта, че древните художници са прибегнали до значително ретуширане, за да се получи станалото впоследствие много популярно в целия свят изображение на царицата.

Фараонът Аменхотеп Четвърти (Ехнатон) е имал невзрачен външен вид, с неправилна стойка на тялото. Той е влязъл в историята като голям религиозен реформатор и съпруг на Нефертити, която е била смятана за съвършена.

Ликът й украсявал храмове в цялата страна. Легендата гласи, че никога по-рано в Египет не се е раждала такава красавица.

От началото на разкопките през 80-те години на 19 в., когато са открити руини от град Ахетатон (днешния Тел ел Амарна), до ден-днешен не е намерено доказателство за произхода на Нефертити.

Според някои египтолози Нефертити е била египтянка, а според други – принцеса от друга страна. Тя дарила съпруга си с 6 дъщери и умряла около 1130 г. пр. Христа, когато е била на 29-38-годишна възраст.

Няколко години преди смъртта си Нефертити, която е играла важна роля в живота на фараона Ехнатон и е притежавала огромна власт, изчезнала от историческата сцена, отстъпвайки мястото си на царица Кия.

Нейното място впоследствие било заето от най-голямата дъщеря на Нефертити – Меритатон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 13 години

Drun drun.kude puk gi vidiaha tia bruchki.Grupa komplexari reshili che sa otkrili neshto veliko

21

Данчо

преди 13 години

Поредното "бля,бля",както казват от към "новия ни голям брат"!Фантазии от Скалигеровата виртуална история!Всичките находки и открития са произведения след 11-12век!Голямото пързаляне започва от 15век с написването на Новия завет,след него Стария и и етоти библията,методично набивани измишльотини в непросветената,смърдяща *** продължаваща и до днес!-Реконструкция.орг-там ще Ви се прояснят всичките тези будалканици,ако уважавате себеси!

20

ккк

преди 13 години

Защо има толкова малко открития? Защото администарцията на науката иска да управлява науката. Ама това е нещо като плановотот стопанство на социализма не се получава.

fallback