Снимка: Булфото
fallback

Кое е първо – кокошката или яйцето? Това е въпрос, измъчвал човечеството в продължение на векове.

Е, учени в Англия твърдят, че са намерили отговора: Пилето!

Изследователите пишат в наскоро публикуван доклад, че всичко се свежда до един протеин – ovocledidin-17, който спомага формирането на твърдата черупка на яйцето.

Тази основна съставка при образуването на яйцата може да се произвежда само в кокошката, са заключили учените от университетите в Шефийлд и Уорик.

„Вярваше се, че яйцето е било първо, но сега имаме научно доказателство, което нееднозначно показва, че пъва е дошла кокошката“, казва д-р Колин Фрийман от университета в Шефийлд за вестник Daily news.

И докато учените смятат, че това откритие дава отговор на вековечния въпрос, то същевременно може да има и практическо приложение.

„Разбирането на начина, по който се получават черупките на яйцата, само по себе си е интересно, но може също да даде насоки за създаването на нови материали и процеси“, казва професор Джон Хардинг от университета в Шефийлд, участвал в изследването.

„Природата е намерила иновативни решения за всички видове проблеми в науката и технологиите“, казва той. „Можем да научим много от нея".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

бай Петко

преди 13 години

Я па съм сигурен, че всичко е дошло от Костов или от Лили Иванова !

46

Мен

преди 13 години

Баси откритието :)Кокошката е първа. Преди много години е била живородна. Еволюцията малко по малко е закърнявала плацентата и тя е започнала да се калцира вътре в тялото. Можете и сега да откриете следи от нея - полупрозрачната ципа под черупката. Въпрос на време е и човешката плацента да се превърне в калцирано "яйце", но вероятността човешкия вид вече да е изчезнал преди това да се случи са почти 100%.

45

Анонимен

преди 13 години

Ми то е ясно, че кокошката е мутирал динозавър като пуйката, а от там и яйцето.

fallback