Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Южнокорейски учени са успели да превърнат женска мишка в лесбийка, като са деактивирали неин ген още в зародишен стадий, съобщава британският в. "Дейли телеграф".

Специалистите от Южнокорейския институт за перспективни технологични и научни постижения в град Теджон са установили, че деактивирането на ген, наречен FucM, още докато женската мишка е била само зародиш, влияе на сексуалната й ориентация.

Този ген оказва въздействие върху нивата на естроген в мозъка. Обикновено FucM произвежда ензим, наречен фукоза мутаротаза, който именно въздейства върху степента на излагане на мозъка на действието на естрогена.

Когато генът FucM е деактивиран, действието на ензима е блокирано, мозъкът е изложен на повече естроген и женската започва да се държи сякаш е мъжка и да отблъсква опитите за ухажване на мъжките.

Учени от целия свят от дълго време търсят генетична предразположеност към хомосексуализма, припомня британското издание.

Южнокорейските специалисти, успели да променят сексуалната ориентация на женската мишка, обаче предупреждават, че не е сигурно дали тяхното постижение може да има каквато и да е връзка със сексуалното поведение на хората. Специалистите не могат да гарантират, че повишеният естроген, накарал женската мишка да се държи като мъжка, може да има същия ефект у хората.

Сега екипът от южнокорейски учени ще проверява дали ензимът фукоза мутаротаза има каквото и да въздействие върху
сексуалното поведение на хората. Специалистите обаче се притесняват дали ще успеят да наберат доброволци за тази проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase