Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Откриха кариес на бебе, което няма годинка. Откритието е направено днес от студенти от последните курсове и стажанти от Факултета по дентална медицина при Медицински университет- Пловдив. Това съобщи доц. Мария Куклева, ръководител катедра.

Стоматолозите са констатирали кариеса на бебето по време на безплатни прегледи във връзка с празника “Красива усмивка”.

С него започва днес за четвърти път в Пловдив благотворителния “Месец на денталната профилактика при деца”.

Прегледани са 150 деца до 7-годишна възраст, като 58 са били от домове за деца, лишени от родителска грижа в село Зелениково и Пловдив.

Патрон на проявата е Ректорът на МУ-Пловдив доц. д-р Георги Паскалев.

"Идеята на празника е да се възпитават в родителите навици да водят децата често на профилактични прегледи и проблемите да се откриват преди да се появят кариесите", каза доц. Куклева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

ирката-лекар

преди 14 години

За мойте знания отговарям само пред моите пациенти.Написах всичко тук, защотовсички,които могат да четат и ползват Нета като"домашен лекар" са смешници.Интернет е място за инфо,за споделяне но не и за "сам ще си сложа диагнозата" сам ще си се лекувам.Е па я така си права.Ами правете си.Аз пък ще си чета Нелсон /буквара за цял свят педиатри/и ще си консултирам дечицата според последното издание 2006 .Останалото е посредственост от 1990 г

49

ирката-лекар

преди 14 години

при нормално родено доносено и пр кърмаче цялата педиатрична общност съветва постепенно спиране на нощ хр след 4-6 седм.След всяко хр глътка вода/без захар/ като хигиенна вода и след 6 м измиване на венците/или налични зъбки/с майчин-пръст ръкавица.За сведение на многознайковците-продава се в аптеката.Не съм от Балканската война,но смятам че който ви препоръчва сокчета след 2-3 м си говорете с него или сменете педиатъра.Интернет дава информация, но не и знания ако не си навътре в нещата.

48

ирката-лекар

преди 14 години

Уважаеми Алекс-кърмене "при поискване" е термин за дневно хранене.При нощните хранения не се препоръчва,именно поради активиране на анаеробна флора при внос на захари /галактоза и др/след по-продължителния нощен сън/за твое сведение бебето като всички хора спи с затв уста/Дневните интервали са различни при ест хране, но биолог часовник обикновено е 3 ч при новородено.Когато бебето сев буди нощем за кърмене,професионалистите търсят причина защо??, а не до поискване.

fallback