Отношението към числото 13 винаги е било особено. То ту е смятано за нещастно, ту за носещо късмет. Повечето хора се отнасят към него с известно предубеждение.

Една домакиня ще настръхне при мисълта, че зад масата в дома й може да се окажат 13 гости, докато пък някой играч с удоволствие ще заложи на числото 13, а трети ще сметне 13-ият календарен ден за щастлив.

Кой от тях е прав?

Колкото и американците да се опитват да избягат от числото 13, все пак в Америка се смята по-скоро за щастливо, отколкото за нещастно. То се съдържа в множество американски символи.

Орелът на американския герб държи в ноктите на единия си крак маслинова клонка с 13 листа и 13 маслини, а в другия – наръч с 13 стрели. Гърдите на орела са закрити от щит с 13 червени и бели ивици. Над главата му има облак, обрамчен от сиво поле, в което са разположени 13 звезди.

В клюна си орелът държи свитък с надпис „E Pluribus Unum“ на латински, което пък официално е “Out of Many, One” (“Извън Множество, Един(ни)” и означава една нация, създадена от 13 колонии, но и в самия девиз има 13 букви.

Може да се каже, че латинският символ означава и „Множество за един“ – девиз, съответстващ на символа на пирамидата на масонската организация „Всички за един“. Всичките повторения на числото 13 означават, че при възникването на Съединените щати Америка се е състояла от 13 щата. По такъв начин самата история на САЩ прави символично числото 13 за американците.

Може да се предположи, че числото 13 съдържа особена сила заради това, че то следва след числото 12, което е символ на завършеността, на края. А след всеки завършек често настъпва хаос.

Така или иначе 13 има суеверна слава от антични времена. Казват, че кралят на Македония Филип Втори по време на една от тържествените процесии имал неблагоразумието да добави към дванайсетте главни гръцки богове своята собствена статуя. И скоро бил зверски убит.

По време на Тайната вечеря на Исус Христос на масата присъствали 13 апостоли, сред които бил и предателят Юда.

Свещената книга Кабала споменава за 13 зли духове. С числото 13 се обозначават змейове, дракони, убийци и самият Сатана. 13-ата глава от Апокалипсиса се отнася за Антихриста и Звяра.

Във Вавилон тринайсетият месец на високосната година се отбелязвал като месец на враната – зловещата птица...

По традиция това число и досега се смята за нещастно. Сред знаменитостите, страхуващи се от числото 13, бил Наполеон Трети, който отложил набелязан държавен преврат, когато съобразил, че избраният ден съответства на петък, 13-и по Григорианския календар.

Има и по-различно отношение към числото 13. Много хора го смятат за символ на могъщество и сила. В божествения пантеон на Гърция на главния бог Зевс били подчинени 12 други богове.

Числото 13 символизира вечната любов, която въплъщавали Яков и неговите 12 синове. За християните това число е свързано също с Дева Мария. На Чудотворния медал (медал, който бил връчван на всички посетители на едно от местата за поклонение в Светата католическа църква, свързано с името на Дева Мария) била буквата М, обозначаваща Мария, разположена над Светия кръст на Исус Христос, с който свързват числото 13.

Впрочем, тук е мястото да отбележим, че буквата М е тринайсета поред в латинската азбука (също, впрочем, и в българската). Ацтеките асоциирали числото 13 с понятието време, а именно – то означавало завършване на цикъл от време. Те смятали, че цифрата 13 по някакъв начин е свързана с небесата.

Това постоянно противоречие между позитивно и негативно отношение към числото 13 прекрасно се илюстрира от 13-ия аркан на Марсилското Таро: от една страна, тази карта (очевидно от благоговение пред цифрата 13) няма име и понякога я наричат „Безименният аркан“. Тя изобразява и символизира смъртта.

Но, от друга страна, сред едно от значенията й е изменение, възраждане към нов живот, трансформация, може да означава и болезнена, но своевременна и необходима промяна.

А тринайсетият час едновременно се явява и първи, което символизира края на един ден и началото на нов и се явява символ на цикличния процес „смърт – възраждане“.

А ако погледнем колодата на обикновените карти, то и при тях не минава без присъствието на числото 13: количеството на картите във всяка „боя“ – купи, пики, кари и трефи – е 13.

И днес отношението към числото 13 е нееднозначно. В много американски хотели например не съществува 13-и етаж, нито дори 13-и номер. Освен това в самолетите на американски авиокомпании няма кресло с номер 13...

И така, суеверният фатализъм ни преследва от векове.

В езотеричен и положителен смисъл обаче числото 13 означава „ангел“, който е съхранил чистотата си и притежава вечна сила и мъдрост, съчетани със справедливост и състрадание и най-вече с любов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase