Снимка: Булфото
fallback

Автори на технологично изследване в САЩ установиха, че едни от най-често употребяваните пароли в интернет в страната са "1234" и "password" ("парола"), което може сериозно да улесни компютърните пирати, предаде АФП.

Според статистически анализ на списък с 28 000 пароли, откраднат от пират в популярен американски сайт, очевидно потребителите на интернет предпочитат предимно леснозапомнящи се комбинации от букви и цифри.

16% от ползвателите избират за парола някакво име, обикновено собственото.

Други 14% предпочитат комбинации с поредни числа или букви от клавиатурата като "1234" или "qwert".

Пет процента предпочитат да "кръстят" паролата си с име на телевизионна програма или филм като "сезам", "матрицата" или "покемон".

Има и такива, които непременно държат да са оригинални и паролите им гласят "Idon'tcare" (не ми пука) или "Whatever" (каквото и да е).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

grep

преди 15 години

rainbow tables не са панацея :-). Помагат само за ламерски пароли ...

13

Choco

преди 15 години

Дори да са в md5 има достатъчно rainbow tables където са калкулирани милиони възможни комбинации и след кратко търсене на паролата в тях ти излиза оригинала. Най-лесния начин да намериш какво означава някой md5 е да го пуснеш в google и ако паролата е по-популярна ще ти излезе като резултат :D

12

Пържен картоф под ми

преди 15 години

В почти всички сайтове паролите се кодират чрез алгоритъма md5 и няма начин да се разкодират, защото този алгоритъм е еднопосочен. Това означава, че дори собственикът на сайта да види паролите на потребителите, в кодиран вид всички те ще представляват безсмислени низове от символи с дължина 32 символа, без значение колко е дълга оригиналната парола. Така че трудно може да се разбере каква парола е измислил потребителят, освен ако не се налучка. Затова трябва да гледате паролите ви да са трудни за налучкване, за другото не се притеснявайте!

fallback