Снимка: Булфото
fallback

Марк Арец е архитект, който се занимава с ремонт на къщи в Лайпциг.

Денят му винаги започва като предния и по-предния – съвсем обикновено.

Но всичко се променя, след като архитектът влиза в апартамент и неочаквано се оказва в... германското социалистическо минало.

Най-малкото защото... кухнята в апартамента била пълна с продукти, които са се произвеждали в ГДР.

И ако за едни подобна ситуация изглежда грозна, обвита в мухъл, обрасла от нафталин и спомени, то за героя от “Сбогом, Ленин” (реж. Волфганг Бекер) подобно помещение щеше да се превърне в рай и да му спести куп неприятности.

Но тази история е реалност. Апартаментът не е декор от филм. Съвсем истински е.

Изглежда, човекът, който го е обитавал, много е бързал да си тръгне и на масата все още се намирал хляб, описва днес ситуацията Арец пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

"Когато отворихме вратата, разбрахме какво е почувствал Хауърд Картър, когато за първи път е влязъл в гробницата на Тутанкамон“, споделя смаяният архитект.

И продължава: "Там цареше пълно безредие, но чувствахме, че все едно сме намерили съкровище, оказвайки се в отдавна изчезнала епоха".

Календарът, висящ на стената, показвал август 1988 г., а в кухнята имало празна бутилка от източногерманската напитка "Вита Кола", аналог на американската "Кока Кола".

Около шкафа имало цинкова вана, а тоалетна въобще не е имало, тъй като домът бил комунален.

Картината се допълва от водка "Кристал" и алуминиеви прибори, а единствената вносна вещ в квартирата била западногермански дезодорант.

Според Арец, човекът, който е живеел тук, е оставил всичко и е избягал във ФРГ.

Съдейки по намерените документи и писма, обитателят е бил 24-годишен.

"Мисля, че той не е желаел да се съобразява с наложеното статукво в ГДР,и е изчезнал при първа възможност – края на 1988 или в началото на 1989 г.

Тогава хората са напускали страната през Унгария или през посолството на ФРГ в Прага", предполага Арец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

До Светлана, Мария и

преди 15 години

Ами като ви харесва социалистическия модел на управление, защо не си вземете багажа и не заминете за някоя китна социалистическа държавица като Виетнам, Венецуела или пък в Куба???? Тъкмо да ни освободите от присъствието си!

58

до 41

преди 15 години

Ти знаеш ли докато са се блъскали твоите родители ,как си живееха децата на "активистите" без да си мръднат пръстчето за нищо.А ако не споделяш техните възгледи ----- айде на почивка в БЕЛЕНЕ.Несе залъгвай , сегашните "паричковци "---- си приличат с товашните . Просто тогава даваха и на по обикновения човек да си има къща , кола

57

M65

преди 15 години

SAMO STALIN 6TE VI OPRAVI SBARKANQCI TALIVA.GULAG ZA VAS!ROT FRONT!

fallback