Марк Арец е архитект, който се занимава с ремонт на къщи в Лайпциг.

Денят му винаги започва като предния и по-предния – съвсем обикновено.

Но всичко се променя, след като архитектът влиза в апартамент и неочаквано се оказва в... германското социалистическо минало.

Най-малкото защото... кухнята в апартамента била пълна с продукти, които са се произвеждали в ГДР.

И ако за едни подобна ситуация изглежда грозна, обвита в мухъл, обрасла от нафталин и спомени, то за героя от “Сбогом, Ленин” (реж. Волфганг Бекер) подобно помещение щеше да се превърне в рай и да му спести куп неприятности.

Но тази история е реалност. Апартаментът не е декор от филм. Съвсем истински е.

Изглежда, човекът, който го е обитавал, много е бързал да си тръгне и на масата все още се намирал хляб, описва днес ситуацията Арец пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

"Когато отворихме вратата, разбрахме какво е почувствал Хауърд Картър, когато за първи път е влязъл в гробницата на Тутанкамон“, споделя смаяният архитект.

И продължава: "Там цареше пълно безредие, но чувствахме, че все едно сме намерили съкровище, оказвайки се в отдавна изчезнала епоха".

Календарът, висящ на стената, показвал август 1988 г., а в кухнята имало празна бутилка от източногерманската напитка "Вита Кола", аналог на американската "Кока Кола".

Около шкафа имало цинкова вана, а тоалетна въобще не е имало, тъй като домът бил комунален.

Картината се допълва от водка "Кристал" и алуминиеви прибори, а единствената вносна вещ в квартирата била западногермански дезодорант.

Според Арец, човекът, който е живеел тук, е оставил всичко и е избягал във ФРГ.

Съдейки по намерените документи и писма, обитателят е бил 24-годишен.

"Мисля, че той не е желаел да се съобразява с наложеното статукво в ГДР,и е изчезнал при първа възможност – края на 1988 или в началото на 1989 г.

Тогава хората са напускали страната през Унгария или през посолството на ФРГ в Прага", предполага Арец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase