Не вечеря, а чудо! Снимка: Gulliver Photos/Getty Images
fallback

Експерти, изследващи шедьовъра на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“, промениха менюто на Исус Христос и 12-те апостоли, съобщи ПронтоСофия.

След подробни експертизи специалистите стигнаха до извода, че на масата пред апостолите е имало змиорка на грил, гарнирана с портокалови резени.

Доскоро се смяташе, че менюто на тайната вечеря е съдържало хляб и агнешко месо.

Експертите са стигнали до сегашните заключения след реализирането на специални анализи и увеличаване на отделните елементи на творбата.

Това е станало след реставрацията на „Тайната вечеря“ през 1997 година.

Били са проучени и разпространените ястия в ренесансова Италия.

По онова време змиорката в кисело-сладък сос била едно от най-типичните ястия и се смята, че затова Леонардо я е „поставил“ на масата на апостолите.

Проучването е озаглавено At Supper with Leonardo и е дело на Джон Вариано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

М.Тодоров

преди 15 години

Нямах желание да пиша в тези коментари, но след като прочетох всички небивалици, които полуграмотни хора са написали, просто не издържах.Харесах мнението на номер 15 - кратко и ясно изразява разумното, логичното и прозорливото мислене на интелигентен, образован и свободомислещ човек.Тъй като всеки човек има своя гледна точка за живота и за истините в него, ще споделя моята:За мен Христос е като Левски. Във време на робство, той е бил човек, който се е борил за свободата и е спечелил вярата на другите. И тъй като тогава е нямало обединяващ фактор за народите, е измислена тази религия, която да сплотява и същевременно да дава власт над масата от хора. По простата причина, че хората са властолюбиви и всеки желае да е нещо повече от другия, определена група от хора - т.н. свещенници са се възползвали от облика на този човек и борец за свободата, за да оправдаят в последствие техните действия и да се издигнат като управляващи над хаоса който е бил тогава.На който не му харесват моите разбирания, нека да изложи своите, да се аргументира и тогава да критикува.От хора, които започват с "Бог да ви прости", и след това преминават в ругатни... не очаквам много интелект... моля не се престаравайте.

44

православен

преди 15 години

Бог е Любов.., това си го набийте в тъпите атеистични кратуни, облъчени от юдео-масинска пропаганда.

43

Атеист

преди 15 години

Хора, времето на Господ отмина. Съвземете се, не може в наше време всичко да си обяснявате с него. Съжалявам ви!

fallback