Специалисти ще проверяват дали в язовира няма още пирани. Снимка: БГНЕС
fallback

Мъжка пираня с дължина 28 сантиметра и с тегло 340 грама е била уловена от рибар в язовир "Пача бара" край габровското село Гиргини, съобщи БТА, цитирайки  Пламен Христов - началник на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури

Рибата има четири реда триъгълни остри зъби - по два реда на челюст, а възрастта й е между 5 и 10 години.

Риболовците са отнесли странния екземпляр на Христов, за да потвърди или да отхвърли версията им, че наистина става дума за пираня.

Рибата е уловена от софиянец "на червей" в събота. Тя е разновидност на червената пираня - най-хищният вид.

По думите на Пламен Христов, тези риби се срещат в Южна и Централна Америка. Живеят в река Ориноко и Амазонка и в техните притоци, а името им идва от река Пираниа, където са били открити за първи път.

Според Христов няма обяснение защо тази южна риба е хваната в Габровско, освен да се търси субективна намеса.

Според него някой, който развъжда тези риби, или я е изхвърлил в микроязовира, или е искал да ги развъди с неизвестна цел.

Агенцията ще направи проверка дали в микроязовира има и други екземпляри.

Христов е потърсил мнението и на ихтиолози от катедра "Аквакултура" при Тракийския университет в Стара Загора.

Специалистите потвърдили версията на Пламен Христов и обяснили, че наистина става дума за разновидност на червената пираня с латинското наименование "пиго центрус нетарари".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Caboose

преди 15 години

Абе ти хубаво, ама тая новина не е ли отпреди 2 месеца?Толкова ли е сушава неделята откъм новини или пираните в габровско са се размножили нещо?

59

Dancho

преди 15 години

По повод пираните-елементарно,ако се съмняват за нещо такова-просто се пресушава язовира,прави се почистване и отново се пълни ! И ако пак има-всичко е ясно...,но все пак се пораждат доста въпроси дали не се променя климата на нашите ширини,който да позволи появата на всякъкви гадост,a пираните са най-малкото.....

58

Dancho

преди 15 години

По повод пираните-елементарно,ако се съмняват за нещо такова-просто се пресушава язовира,прави се почистване и отново се пълни ! И ако пак има-всичко е ясно...,но все пак се пораждат доста въпроси дали не се променя климата на нашите ширини,който да позволи появата на всякъкви гадости. пираните са най-малкото.....

fallback