Снимка: Булфото
fallback

Мартеницата е традиционен румънски празник в началото на пролетта, който се провежда на 1 март. Това пише в сайта Младежка седмица (www.youthweek.eu), който е проект на Европейската комисия /ЕК/.

Празникът се състои в даването на малък предмет като бижу, животно или абстрактен символ, овързан с бяла и червена нишка, пише в информацията на сайта.

В началото на 19-ти век мартеницата е била разпространена във всички региони на Румъния, където мартеницата се нарича mărţişor, която символизира годишното въже, което събира чрез преплитането на двете нишки всички 365 календарни дни.

Белият и червен цвят символизират двата противоположни годишни сезона – зимата и лятото, а пролетта и есента се смятат за преходни.
 
Ние българите пък твърдим, че Баба Марта е уникално българска традиция.

На първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки.

Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че когато хан Аспарух побеждава византийските войници той написва писмо за победата си и го е вързва за крака на гълъб с бял конец.

Докато лети обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили.

Въпреки че гълъбът бил ранен, пристигнал успешно в българския стан, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта на птицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Знаещ

преди 14 години

Колкото и да си мислим, че някои неща са само български се оказва, че са общи за цели групи нот народи. Наистина има обичай да се връзват мартеници в Румъния, но мисля, че се връзваха на момичетата. Наричат се мартишор и ако отидете в Румъния ще видите сергии като нашите на които се продават мартеници. Същият обичай го има и в Молдова и също се наричат мартишор. Навярно обичаят е езически и се е рзпространил сред близките народи. Възможно да е останал още от траките а предците на румънците са да

74

Спокоен

преди 16 години

А бе оставете сайта "Младежка седмица", гледайте какво пише в Answers.com - http:// .answers.com/topic/m-r-i-or. Едва накрая е споменато "Bulgarians also have an almost identical tradition on the 1 March, called "Martenitsa"."

73

vladi

преди 16 години

tapata martenica

fallback