Любовта наистина е сляпа... поне що се отнася до отношението към околните. Проучване в Университета Калифорния в Лос Анжелис и уеб страницата за запознанства eHarmony установиха, че студентите, открили любовта си, не забелязват другите привлекателни младежи и девойки около тях.

Чувствата към партньора прави всички останали далеч по-неатрактивни и по някакъв начин мислите за тях биват отблъснати, обяснява Джан Гонзага от eHarmony.

Той и колеги са анкетирали 120 хетеросексуални студенти, имащи сериозна връзка, за отношението им към снимки на привлекателни представители на противоположния пол.

След това им е поставена задача да напишат есе за романтичната си връзка, като всеки път, когато си помислят за лице от разгледаните снимки, да отбележат това в полето отстрани.

Резултатите показват, че вероятността вниманието на лицата да бъде отвлечено с представите за друг човек е шест пъти по-малка ако пишат за партньора си, отколкото ако темата е друга.

Попитани по-късно за външния вид на хората от снимките, влюбените си спомнят преди всичко детайли от облеклото или други обстоятелства около портрета.

Гонзага коментира, че при любовта сякаш възниква селективно игнориране на привлекателността на лица, различни от партньора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase