Обикновен стар ключ е можел да спаси Титаник от катастрофалния му край, се казва в публикация на британския вестник „Гардиън“. Сега този ключ се продава на търг. Той е бил за чекмеджето, в което са държали бинокъла на борда, твърдят аукционери.

Когато Титаник се отправил на път, ключът не бил на борда. Вторият капитан Дейвид Блеър го носел със себе си, когато бил свален от кораба в последния миг.

В бързината, продължават обясненията на организаторите на търга, той забравил да го предаде на заместника си, така че вахтата останала без бинокъл. Един от хората на вахта, Фред Флийт, който бил сред оцелелите, заявил на следователите, че ако имал бинокъл, айсбергът е можело да бъде забелязан по-рано.

Запитан колко по-рано, Флийт отговорил: „Достатъчно, за да се махнем от пътя му“. Алън Олдридж от аукционната къща „Хенри Олдридж“ в град Дивайзис, графство Уилтшър, заяви:

„Смятаме, че този ключ е един от най-важните артефакти от „Титаник“, които излизат на бял свят. Блеър е бил втори капитан. Той притежавал ключа, за който вярваме, че е за чекмеджето с бинокъла... това е ключът, който е имал възможността да спаси „Титаник“.

Блеър запазил ключа като спомен и вероятно той е преминал у дъщеря му Нанси. Ключът и пощенска картичка, изпратена навремето от Блеър, се очаква да достигнат цена от 70 000 паунда на търга в Дивайзис на 22 септември.

Година след трагедията с „Титаник“ Блеър е удостоен с орден за храброст за спасен живот по време на плаване. Той скочил в Атлантическия океан от борда на пътническия кораб „Маджестик“, за да спаси член на екипажа, паднал зад борда, посочва британското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase