Илюстрация: www.cdbaby.com
fallback

Със сигурност едва ли би си направил парти на гробищата (освен ако не си един от малкото останали яки металяги в тая държава).

Ако все пак си мислиш, че смъртта не е забавна и танците върху трупове не са идеалният релакс, трябва да чуеш как подобни забавления са издигнати в култ тези дни във Виена.

Значи, там в момента тече един особен юбилей. Виенските гробища чукнаха стотака и са все така живи, ако може да се каже това. И около рождения си ден се празнуват.

Храната не е традиционното житце, а бургери-черепи и най-добрите ястия за помени от цял свят, които ще бъдат раздавани на посетителите в Деня на отворените врати.

Не в смисъл, че който отиде, ще му се отвори вратата към гроба. Просто ще може да поразгледа и да се позабавлява на място, където обикновено ходи да поплаче...

Музиката ще траурна – реквиемът винаги върви. За разведряване на настроението обаче ще звучат и всички "Класици на траурната музика".

Празненствата ще започнат на 24 май и продължават и следващата година. Някакво безвремие е обхванало организаторите и не се учудвам – след като в гробищата никой не бърза...

Началото ще бъде поставено на Централните виенски гробища - на гробовете на известни музиканти различни певци, хорове, духова музика и струнни инструменти ще изпълнят най-известните им траурни произведения.

За три часа ще бъдат изпълнени "Нощта" на Франц Шуберт, "Моят път" на Франк Синатра и др., след което гостите са поканени на коктейл.

Следват и научните прояви. Но не на науката да умираш трудно. В рамките на серията от лекции "Смърт и ритуал" във Виенския университет за посетителите се организират и екскурзии (само в този свят), а основните дискусии са "Смъртта от спиритуална гледна точна" на 19 юни и "Смъртта от светска гледна точка" на 21 юни.

Кулминацията на юбилея няма да е масово самоубийство, а Денят на отворените врати на 30 юни.

Тогава служителите дават консултации, а различните гробища, каменоделците и цветарите представят себе си и продуктите си. Нещо като траурен уъркшоп. Съжалявам ги само, че нямат официални и професионални оплаквачки, които да показват с вещина как се кършат ръце и се вие на правилния тон, без да е фалшив...

В залите ще има експозиция на ковчези, униформи и бестселъри на траурната литература. Денят започва с духова музика, следва литературно четене от книгата "Умира се само веднъж", томбола и артистична програма.

Успоредно с това ще се предлагат най-предпочитаните ястия при помени в световен мащаб – еврейски бухтички, турска халва и мексикански бургери-черепи. В продажба ще бъдат пуснати книга и DVD, посветени на юбилея.

През октомври, в Дългата нощ на музеите, тържествата се преместват в "Музея на погребенията". Същия месец стартира съвместният проект с Кюнстлерхаус – на Карлсплац от 19 октомври до 6 януари идната година ще бъде инсталирана изложбата "Екзитус. Обикновена смърт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

ЯкУ

преди 16 години

Много добра идея.А случайно някакъв концерт на Dimmu Borgir няма ли да направят там?И те свирят траурна музика :D

9

kobra

преди 16 години

vie ste izvrateni vsi4kite,zapo4n ahte i s umrelite da se gavrite zatva niama toia sviat da go bude oshte dulgo...

8

sizar

преди 16 години

много бързо станахме отворковци тва ние българите. по-интересното е че взехме да изпреварваме най-отворените на това се вика чувай боже.......

fallback