Джанет Джексън. Снимка: Getty Images

Преди няколко седмици поп звездата Джанет Джексън обяви, че е бременна. Сестрата на покойния крал на поп музиката Майкъл очаква първото си дете на 49 години.

Напоследък има тенденция жените по света да раждат на все по-късен етап от живота си и Джанет е пример за това.

Джексън се присъединява към групата на звездите Джина Дейвис, Хали Бери, Кели Престън, Бевърли Д'Анджело, Лора Лини, а и българките Юлияна Дончева и Елена Йончева, като всички те се сдобиха с деца около 50-годишния си юбилей.

Твърди се, че бременността след 40 е рискова и крие много опасности за плода. Според лекарите само един процент от жените могат да забременеят по естествен път на тази възраст.

Освен това бременността в 40-те и 50-те години често става с донорска яйцеклетка, тъй като качеството на яйцеклетките на жената намалява с възрастта и има висок риск за хромозомни аномалии и вродени дефекти.

Според някои експерти късните бременности на знаменитостите подхранват нереалистични очаквания на жените, които се борят с безплодието. Дамите си казват: „О, добре, ако Джанет Джексън може да го направи, защо аз да не мога?“

Вярно е, че репродуктивната медицина напредва с всяка изминала година, но все пак жените, които мечтаят за дете, не трябва да чакат последният влак да спре на тяхната гара, а е по-добре да действат своевременно.

Вижте в галерията ни кои други звезди – чужди и български, родили след 45 години
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase