Анита Кирилова – Директор "Агенции" в MetLife България. Снимка: MetLife

Ако попитате съвременния човек кое е най-важното за него, в повечето случаи ще получите отговорите -  здравето и семейството. В същото време малцина са тези, които съумяват в натовареното ежедневие (особено ако са работещи и с ангажименти), да посещават регулярно медицински прегледи, да обръщат внимание на всяко здравословно неразположение, да посетят лекар, преди да се отправят към най-близката аптека, да отделят необходимото време за спорт, пълноценна почивка, здравословно хранене и други, Това коментира Анита Кирилова, Директор "Агенции" в MetLife България.

Семейството е важно за повечето хора, но колко от работещите, да не говорим за доходообразуващите, успяват да дарят необходимото време, топлота, внимание на децата си, на партньора си.

Всички твърдим, че знаем кои са важните неща и искаме да направим всичко за тях, но делата ни в ежедневието съществено се отличават от тези твърдения. И го разбираме прекалено късно – когато здравето е на ръба, когато децата вече са пораснали, когато се отчуждим от човека, с когото сме избрали да вървим в живота.

Животозастраховането е в пряка зависимост със здравето и семейството. Подсигурява финансови възможности за добро лечение, често е единствената опора при временна или постоянна нетрудоспособност, защитава семейството от непредвидени житейски ситуации, подсигурява дисциплинирано спестяване за достойни късни години, за образованието на децата. Безспорно важни неща. За това и рядко ще чуете лоша дума за животозастраховането. Въпросът тогава е защо интелигентни, образовани хора, с работа и ангажименти не проявяват сами инициативата да получат тази услуга. При провеждане на разговор с тях от застрахователен консултант само един на всеки пет души предприема незабавни действия по въпроса. Но всичките петима заявяват, че оценяват високо услугата.

Обичайните причини са няколко, но всички те са в една плоскост – липсата на ежедневни действия като със здравето, като със семейството …

Честа причина са финансовите възможности. Да, сметки за плащане има и винаги ще има. Непредвидени разходи са възниквали, възникват и ще възникват в бъдеще. Това прекратява ли необходимостта от качествено лечение, нуждата от достоен живот в късните години, нуждата от грижа за децата?

В животозастрахователните програми има изградени приоритети (те отново са здраве и семейство). Необходимо е човек незабавно да се погрижи първо за здравето си – за да има възможност за лечение и възстановяване, особено при диагностициране на станалите  в България ежедневие рак, инфаркт, инсулт (т.нар. тежки заболявания) и в случай на злополука – която се случва внезапно, неочаквано, без значение от възрастта, от начина на живот. Важно е да го направи и заради семейството си – за да не създава излишни разходи, тогава когато едва ли ще е в състояние да допринася за приходите. Надали 50 – 60 лв. месечно (колкото е цената на една средна медицинска програма за човек на възраст 35 – 40 години) ще представляват трудност да бъдат заделени по посока на здравето. По-малко от средствата за цигари, които 34% от пълнолетните българи употребяват.

Следващият приоритет е свързан с осъзната нужда от дисциплинирано спестяване – за себе си (възможността достойно човек да посреща нуждите си в т.нар. трета възраст) и за децата. Когато човек е направил първата стъпка – подсигурил е здравето си и има вече навика да отделя средства в тази посока, е „задължително“ дисциплинирано да си наложи спестовна програма. Не е приятно (винаги е по-лесно да харчиш, вместо да спестяваш), но е напълно необходимо, имайки предвид, че държавната пенсия е недостатъчна. И наистина, почти е невъзможно да се предположи, че активно работещите хора на възраст между 30 и 50 години биха могли да разчитат само на пенсията, за да живеят. Да не говорим за запазване на същия стандарт на живот при максимален осигурителен праг от 2 400 лв., който води до максимална пенсия от 840 лв., или малко повече от една трета от внасяните за осигуряване суми.

Като при всяка спестовна програма въпросите, които възникват, са свързани с несигурността: Какво ще се случи, ако нямам пари? Ще мога ли да отделям дисциплинирано конкретната сума всеки месец? И колко достъпни ще бъдат спестените пари, в случай че се появи спешна нужда?

Всяка съвременна финансово-застрахователна програма е изградена по начин, който да може безпроблемно да дава отговор на тези въпроси. Има гъвкавост в увеличаването и намаляването на вноските, има периоди, в които вноските могат да се отменят, в случай на финансови затруднения. С други думи, отговор ще се намери и предостави, стига това да са реални опасения, а не само причини, за да се отлагат важни решения и действия.

В заключение – колкото по-рано стартира един човек животозастрахователната си програма, толкова финансово по-изгодна ще е тя за него като цена, и толкова по-несъществена като месечна вноска за натрупването на значителни суми в края на периода, който е избрал. Не е едно и също да получи 50 000 лв. за срок от 5 години (стартирайки на 60 годишна възраст), с нуждата да спестява по 4 900 лв. годишно за осъществяване на тази цел, срещу това да получи същата сума след 20 години (започвайки да спестява на 45 години), с нуждата да спестява по 2 000 лв. годишно, или след 35 години (стартирайки на 30 години), с необходимостта да спестява по 800 лв. на година. И в допълнение към това, човек никога не знае дали ще бъде здрав утре, или дали всичките му спестявания няма да се стопят при нещо сериозно, настъпило в определен момент от живота му, което ще коства значителна сума – ситуация, която лесно би била покрита от подходяща застраховка.

Не е ли сега точното време за действие?

Посетете ни на metlife.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase