Надя Найденова, мениджър Застраховки "Злополука" в MetLife. Снимка: Metlife

Когато човек избира своята животозастрахователна полица някои от първите въпроси, които трябва да си зададе са: За кои рискове имам покритие? Какъв е размерът на покритието ми? Кой е застрахован? Или може би вече имате полица? Можете ли да отговорите на тези въпроси?
Това, което е по-важно тук, е защо задаваме тези въпроси, а не дали знаете условията на вашата полица наизуст. Това коментира Надя Найденова, мениджър Застраховки "Злополука" в MetLife.

Да знаете, например, какво означава да имате покритие в случай на диагноза на рак в размер на 10 000 лева или в случай на трайна нетрудоспособност 100 000 лева – това е важната част от това да имате застраховка живот.

Често ние пренебрегваме важността на конкретните рискове и размера на обезщетенията, които имаме в полиците си. За да можем да имаме пълно и ясно разбиране за това, трябва да осъзнаем реалната загуба и разходи за нас в такава ситуация. И размерът обичайно е по-голям отколкото някога сме си представяли и наистина има сериозни последствия за нас и семействата ни – както емоционално така и финансово.

Статистиката в България показва, че рискът за диагноза на сериозни заболявания като рак, заболявания на белите дробове, бъбречна недостатъчност или сърдечно съдови заболявания – се появява след 35 и сериозно се увеличава при хората над 50 години. Затова, от изключително значение е да осъзнаем, че не трябва да има нито един човек около 50 или 60 години без застрахователна защита за тежки заболявания.

От друга страна, всеки ден виждаме и чуваме в новините за поредната катастрофа, всеки ден има отчети за жертвите от „войната на пътя“. Това от което имаме нужда в този случай е достатъчно покритие при злополука. И нека се опитам да дефинирам „достатъчно“ – приемливият размер на такова покритие не трябва да е по-малко от сумата, която ви е необходима за покритие нуждите на семейството за минимум 2 години.

И още един въпрос, на който трябва да обърнем внимание – кой  трябва да е застрахован?
Отново отговорът е много лесен – всички в семейството, а не само „източниците на средства“. Ако нещо се случи на някой, който не допринася за изграждането на семейния бюджет – ще има огромни разходи, а ако се случи на този който допринася – ще има и загуба на приходи в допълнение на разходите. Това е причината поради която цялото семейство трябва да има адекватна финансова защита.

Така че, когато говорите с вашия Агент и преглеждате покритията, които сте избрали, помислете внимателно: „Наистина ли избрах достатъчна защита, от която имам нужда за себе си и семейството ми?“

Посетете ни на metlife.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase