Снимка: iStock

Протеинът е един от трите макронутриента, които трябва да приемате на всяко хранене. В добре балансираната диета нищо не трябва да бъде ограничено независимо дали се опитвате да отслабвате, да задържате тегло, или пък да трупате мускулна маса. Единственото, което се променя в тези режими, е количеството макронутриенти, които трябва да приемате и размерите на порциите.

Протеинът се счита за градивната частица на живота и се намира във всяка клетка на тялото. Той се състои от аминокиселини, които са прикрепени една към друга в дълги вериги. Има 20 вида различни аминокиселини и последователността, в която са подредени, помага да се определи ролята на конкретния протеин.

Протеинът играе роля в множество процеси в тялото. Най-важните сред тях са транспортиране на молекули, подпомагане на възстановяването на клетките и създаването на нови, защита на организма от вируси и бактерии, насърчаване на правилния растеж и развитие при деца, тийнейджъри и бременни жени.

Ако не приемате достатъчно протеин всеки ден, рискувате да се лишите от тези ключови функции. Според експерти, това в крайна сметка може да доведе до проблеми като загуба на мускулна маса, неуспешен растеж, отслабена функция на сърцето и белите дробове и дори ранна смърт.

Препоръчителната доза протеин за здрави възрастни е 0,8 грама на килограм телесно тегло. За да поддържате хранителния баланс, насоките на здравните експерти са протеинът да съставлява около 1/4 от вашата порция.

Как да приемате повече протеин, ако не ядете месо разберете от Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase